Din cuprinsul articolului
Loboda, atât roșie, cât și verde sau galbenă, este delicioasă în ciorbele primăverii, acrite cu borş, aguridă sau lămâie. Este bogată în vitaminele E și K, recomandate în tratarea chisturilor ovariene și mamare.
Ajută la detoxifierea și refacerea sângelui, în afecțiunile dermatologice, în bronşitele astmatiforme și în durerile abdominale, sub formă de cataplasme. 100 grame de lobodă conțin peste 10 grame de fibre, care reduc riscul de afecțiuni cardiace, constipație sau diabet. O persoană sănătoasă trebuie să consume zilnic 20 – 35 de grame de fibre.
Practic, ciorbița roz din lobodă face adevărate minuni!
Loboda conține antocianine şi fenoli, antioxidanți puternici care previn îmbătrânirea prematură, stimulează sănătatea creierului și îmbunătățesc memoria, reduc riscul tumoral și combat infecțiile urinare.
Previne și înlătură astenia de primăvară, are efect mineralizant și vitaminizant, datorită calciului şi betacarotenului, un antioxidant puternic.
Ajută la detoxifierea generală a organismului, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la regenerarea celulară. Cu puternice efecte diuretice și laxative, este ideală în curele de slăbire.
Rețineți! Ca și spanacul, loboda conține acid oxalic. De aceea, este contraindicată în cantități mari persoanelor care suferă de litiază renală.