Sari la conținut

Listerioza

Listeria
Sursa: Arhiva Doctorul Zilei
Infectie cu Listeria

Listerioza.  Infecție gravă cauzată de consumul de alimente contaminate de bacteria Listeria monocytogenes

Potrivit EODY, listerioza provoacă un tablou clinic grav la nou-născuți, adulți cu sistem imunitar slab și complicații grave la fetuși (femeile însărcinate prezintă o boală ușoară).

Simptomele listeriozei

Febră, mialgii și uneori simptome gastrointestinale, cum ar fi greață sau diaree. Dacă infecția se extinde la sistemul nervos, pot apărea simptome precum dureri de cap, rigiditate a gâtului, confuzie, lipsă de echilibru sau convulsii.

Femeile însărcinate prezintă de obicei doar simptome ușoare de gripă, febra fiind simptomul predominant, iar în timpul celui de-al treilea trimestru infecția se poate transmite la făt prin placentă.

În funcție de vârsta gestațională, infecția poate duce la avort spontan, nașterea mortii (nașterea unui nou-născut mort), naștere prematură sau infecție severă a nou-născutului.

Cum se răspândește Listeria?

Boala se răspândește prin consumul de alimente contaminate. Listeria monocytogenes este prezentă în sol (sol), furaje, hrana animalelor, apă, nămol și canalizare.

Legumele pot fi contaminate cu sol sau gunoi de grajd atunci când sunt folosite ca îngrășământ. Unele animale de companie, păsări și mamifere sălbatice pot purta bacteriile fără să se îmbolnăvească și să contamineze alimente de origine animală, cum ar fi carnea și produsele lactate.

Deși oamenii sănătoși pot mânca alimente contaminate fără să se îmbolnăvească, persoanele din grupurile cu risc ridicat sunt susceptibile de a face listerioză chiar și după ce au consumat alimente contaminate cu un număr mic de bacterii.

Listeria se transmite și de la mamă la făt

gravida
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nou-născutul se poate naște cu Listerioză dacă mama a consumat alimente contaminate în timpul sarcinii. În cele din urmă, Listeria se transmite prin contactul cu animalele bolnave sau prin excrementele acestora.

Ce alimente sunt considerate cu risc ridicat de contaminare?

Alimentele cu risc ridicat de contaminare cu Listeria sunt următoarele:

  • fructe de mare crude, cum ar fi pește afumat, midii/stridii afumate
  • salate gata amestecate cu legume proaspete
  • produse din carne pre-gătite, care pot fi consumate fără
    gătit sau reîncălzire suplimentară, cum ar fi pate, bucăți fierte de carne sau pui,
  • mezeluri
  • mesele preparate care se încălzesc fără fierbere
  • lapte nepasteurizat sau produse lactate derivate din lapte nepasteurizat
  • înghețate moi care nu sunt ambalate
  • brânzeturi moi, precum brie, camembert, ricotta
  • sosuri și sosuri pentru salate, care ar putea fi intrat în contact cu legumele crude

Există un leac?

Când infecția cu Listeria apare în timpul sarcinii, administrarea imediată de antibiotice femeii însărcinate poate preveni adesea infectarea fătului sau a nou-născutului.

Nou-născuții cu listerioză primesc același tratament antimicrobian ca și adulții. Chiar și după un tratament imediat, unele infecții sunt fatale. Acest lucru este mai probabil să se întâmple la persoanele în vârstă și la persoanele cu boli de bază.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel