Categories: Ştiri sănătate

Lista poftelor care indică o carență în organism. Medic: „Apar probleme neurologice”

Cu toții ne-am confruntat cu stări de oboseală, nervi sau am devnit dintr-o dată apatici și nu știam nici noi de ce. Deasemenea, ne-am trezit că ne este poftă de unn aliment și nu știam de unde am ajuns să ne confruntăm cu acea poftă.

Ei bine, medicul nutriționist și expert în boli metabolice, Dr. Laura Ene ne atrage atenția că astfel de stări indică cel mai probabil carențe de anumite vitamine în corp.

„Unele deficite le simţim, iar pe altele nu. Deficitul cel mai răspândit este cel de vitamina D. Pielea noastră este organul care fabrică vitamina D, dar la expunerea la razele ultraviolete. De teama cancerelor de piele, ne ungem cu creme cu factor de protecţie foarte înalt, însă nu mai absorbim suficientă vitamina D”, a spus medicul Laura Ene la Antena3.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?

„Deficitul de vitamina D, nu se simte ca atare. Poate să producă oboseală, apatie şi poate să influenţeze multe boli cronice. Poate să influenţeze statusul proinflamator în corpul nostru.

Deficitul de vitamina B12 poate face rău, pentru că poate să ducă către anemie şi probleme neurologice

Această carenţă este des întâlnită la persoanele vegetariene şi vegane. Vitamina B12 se găseşte doar în alimentele de origine animală, pe care aceştia le exclud.

În această situaţie putem să simţim parestezi, oboseală, nervozitate, dar şi imposibilitatea de a face lucruri pe care înainte le faceam cu multă uşurinţă.

Acelaşi deficit poate să se întâlnească şi în anemia feriprivă, care dă senzaţia de oboseală. Copiii, bătrânii sau femeile însărcinată pot avea acest deficit.

Astenia de primăvară o resimțim și de la lipsa vitaminelor

Astenia de primăvară pe care o resimţim sub forma unor stări de oboseală şi apatie, cu siguranţă, vine de la lipsa de minerale şi vitamine.

Din ce alimente putem să ne obținem vitaminele necesare?

Când vine vorba de vitamina D, se poate, dar mai greu. În principiu, această vitamină trebuie suplimentată prin suplimente. Dacă suntem vegetarieni sau vegani, mai greu este să putem lua din alimentaţie vitamina B12.

Fierul cel mai bine se absoarbe din alimentele de origine animală, iar calciul cel mai bine din lactate.

Lipsa magneziului în organism o resimţim atunci când suntem nervoşi, agitaţi sau când avem o poftă teribilă de ceva dulce. Celelalte pofte pe care le avem se împletesc între deficitul nutriţional şi cel emoţional.

Vitamina C nu se găseşte numai în citrice. Este greu să facem deficit de vitamina C, atâta timp cât mâncăm un fruct pe zi sau o porţie de legume. Nu se simt neapărat deficite, desigur, deficitul acut duce la scorbut.

Se găseşte în cantitate mai mare în ardeiul gras, pătrunjel şi în tot ce are frunză verde.

De ce e bine să bem apă călduţă cu lămâie dimineaţa pe stomacul gol

Este foarte bine să bem un pahar cu apă cu lămâie dimineaţa, dacă simţim că ne revigoreză. Este o paractică foarte bună. Apa în sine hidrateză foarte bine corpului, mai ales pentru pornirea tranzitului intestinal”.

Recent Posts

HOROSCOP. 4 ZODII vor fi afectate de Luna Plină în Berbec

Cunoscută și sub denumirea de Luna Vânătorului, Lună Plină în Berbec aduce schimbări radicale în…

9 ore ago

Ciocoliva – desertul românesc care rivalizează cu ciocolata Dubai. Cum se prepară?

Doi tineri români, Dani și Alex, antreprenorii din Scoția, au dorit să lanseze un nou…

9 ore ago

De ce apar efectele secundare după vaccinul ARN mesager?

Cercetătorii australieni au identificat motivul pentru care vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) pot provoca reacții…

10 ore ago

Alertă la graniţă! România a ridicat avioanele de luptă de la sol. Mesaj RO-ALERT: Păstraţi-vă calmul!

UPDATE. Ministerul Apărării Naţionale a clarificat circumstanţele acestui incident de securitate.  „Joi, 17 octombrie, în…

10 ore ago

STUDIU. Simțul olfactiv funcționează altfel decât se credea

Un nou studiu sugerează că simțul olfactiv uman este mai sensibil și mai rapid decât…

11 ore ago

Act for Food – campanie Carrefour pentru produse alimentare la prețuri corecte de la producători români

Carrefour România lansează al doilea capitol al programului Act for Food, prin care susține accesul…

11 ore ago

Citeste si: