Din cuprinsul articolului
Cei mai mari lideri se tem de impactul măsurilor, mai ales după ce Washingtonul a desemnat un grup de națiuni ca fiind parte din „Dirty 15”, țări care, potrivit administrației americane, desfășoară practici comerciale incorecte.
Până în acest moment, lista nu a fost făcută publică, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a explicat faptul că aceste țări au tarife ridicate la importurile americane și impun diverse bariere netarifare.
Prin termenul „Dirty 15”, Scott Bessent se referă la 15% din țările care reprezintă cea mai mare parte a volumului de schimburi comerciale cu SUA, care urmează să fie afectate de tarifele crescute pe care la va stabili Donald Trump.
Analiza tarifară a vizat între 10 și 15 țări
Kevin Hassett, directorul Consiliului Economic Național, a menționat că analiza tarifară a vizat între 10 și 15 țări care contribuie la deficitul comercial al SUA, estimat la trilioane de dolari, potrivit The Independent.
Lista neagră a președintelui american

Conform Biroului Reprezentantului SUA pentru Comerț, 21 de țări sunt pe lista neagră pentru posibile măsuri tarifare, inclusiv Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, India, Indonezia, Japonia, Coreea, Malaysia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Elveția, Taiwan, Thailanda, Turcia, Regatul Unit și Vietnam. Nici Uniunea Europeană nu va scăpa de creşterea de tarife.
Donald Trump a declarat că va începe cu toate țările și că „nu există o limită” în aplicarea tarifelor. Cu toate acestea, analiştii sugerează că SUA ar putea aplica tarife de până la 25 % celor mai mari parteneri comerciali ai săi.
Printre măsurile deja impuse se numără tarife de 25% pentru Canada și Mexic (suspendate temporar), 10% pentru China și 25% pentru automobile, aluminiu și oțel.
Experții de la Aston Business School estimează că aceste măsuri ar putea costa economia globală 1,4 miliarde de dolari. Rămâne de văzut care țări vor fi afectate cel mai grav și cum va reacționa economia mondială la această strategie agresivă a administrației Trump.