Sari la conținut

Lista MEDICAMENTELOR BANALE care fac rău femeilor pentru că au fost TESTATE DOAR PE BĂRBAȚI. Tu le folosești?

Foarte multe medicamente folosite în proporţie mare de femei- antidepresive, sedative sau medicamente destinate cardiacilor- pot avea efecte adverse severe asupra acestora. De fapt, multe dintre aceste tratamente nu au fost niciodată testate pe femei, ci doar pe bărbaţi.

Antidepresivele şi alte medicamente prescrise pentru o serie de boli psihice dereglează metabolismul femeilor, crescând riscul de obezitate şi diabet. Mai mult, administrarea antidepresivelor în timpul sarcinii provoacă hipertensiune arterială şi creşte riscul de naştere prematură. Medicamentele pot afecta şi dezvoltarea fătului, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Harvard. Riscul de autism este foarte mare în cazul copiilor ale cărora mame au luat antidepresive în timpul sarcinii, relatează dailymail.co.uk.

Un studiu german recent arată, de asemenea, că femeile au un risc de patru ori mai mare decât bărbaţii să se confrunte cu efecte adverse atunci când iau diuretice, medicamente prescrise adesea pentru reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, warfarina, un medicament destinat „subţierii” sângelui poate provoca hemoragie internă. Astfel de incidente au fost mai frecvente în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor.

De asemenea, un studiu efectuat de o echipă de cercetători din Noua Zeelandă arată că femeile se confruntă într-o proporţie mult mai mare decât bărbaţii cu reacţii adverse atunci când iau medicamente pentru tratarea afecţiunilor dermatologice. Antihistaminicele, administrate în alergii, sunt absorbite mult mai lent de organismul femeilor şi provoacă stări de somnolenţă.

Foarte multe medicamente sunt testate doar pe bărbaţi, notează dailymail.co.uk, întrucât ciclurile menstruale ale femeilor şi „descărcările” hormonale asociate acestora interferă cu efectul medicamentelor şi compromit rezultatele studiilor

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel