Din cuprinsul articolului
Simptomele diabetului pot fi subtile, cel puţin la începutul bolii, când multe persoane descoperă că au această afecţiune la un control de rutină sau în urma unor analize uzuale de laborator.
Însă în cazul în care medicul a pus diagnosticul de diabet zaharat, pe lângă tratamentul medicamentos adecvat, foarte importantă este şi gestionarea dietei pentru controlul nivelului de zahăr din sânge.
Deşi fructele şi legumele sunt în general considerate o parte sănătoasă a unei diete echilibrate pentru un pacient cu diabet, unele fructe pot avea un impact mai semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge decât altele.
Înțelegerea fructelor care trebuie limitate sau evitate poate ajuta persoanele cu diabet să facă alegeri în cunoștință de cauză și să mențină un nivel stabil al glicemiei. Astfel, un dietetician poate ajuta persoanele cu diabet să creeze un plan de masă personalizat care să includă fructe într-un mod care să nu le afecteze negativ nivelul de zahăr din sânge, potrivit actualno.com.
Alegerea fructelor care au un conținut mai scăzut de zahăr și asocierea lor cu o sursă de proteine sau grăsimi sănătoase poate ajuta, de asemenea, la moderarea impactului acestora asupra nivelului de glucoză din sânge.
Strugurii pot părea nevinovați, dar sunt plini de zaharuri naturale, în special fructoză. Consumul a prea mulți struguri poate provoca vârfuri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce îi face să fie o alegere proastă pentru persoanele cu diabet.
Ce fructe să NU mănânci dacă suferi de diabet: Mango
Deși mango sunt foarte gustoase, acestea sunt, de asemenea, bogate în zahăr și carbohidrați. Diabeticii ar trebui să le consume cu moderație pentru a preveni vârfurile de zahăr din sânge.
Ce fructe să NU mănânci dacă suferi de diabet: Cireșele
Cireșele pot avea numeroase beneficii pentru sănătate, dar conțin, de asemenea, cantități semnificative de zahăr. Indicele lor glicemic (IG) poate fi ridicat, determinând creșterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge, potrivit exquis.ro.
Ce fructe să NU mănânci dacă suferi de diabet: Bananele
Bananele sunt un fruct popular, dar sunt bogate în carbohidrați și zaharuri, mai ales atunci când sunt coapte. Diabeticii ar trebui să fie precauți și să ia în considerare consumul unor porții mai mici.
Ce fructe să NU mănânci dacă suferi de diabet: Ananasul
Ananasul are o aromă dulce, tropicală, dar este bogat în zaharuri naturale. Gestionarea porțiilor și combinarea lor cu alte alimente poate ajuta la minimizarea impactului lor asupra glicemiei.
Ce fructe să NU mănânci dacă suferi de diabet: Pepenele roșu
Deși pepenele roșu este hidratant și răcoritor, are un indice glicemic ridicat din cauza conținutului ridicat de zahăr. Limitarea consumului este esențială pentru persoanele cu diabet.
Ce fructe să NU mănânci dacă suferi de diabet: Fructe uscate
Fructele uscate pot părea o gustare sănătoasă, dar procesul de deshidratare concentrează zaharurile din ele. Ca urmare, acestea pot provoca vârfuri semnificative ale nivelului de zahăr din sânge.
Ce fructe să NU mănânci dacă suferi de diabet: Sucurile de fructe
Sucurile de fructe, chiar dacă sunt proaspăt stoarse, sunt lipsite de fibre și reprezintă o sursă concentrată de zaharuri. Acestea pot provoca vârfuri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, iar diabeticii ar fi mai bine să aleagă în schimb fructe întregi.
Ce fructe să NU mănânci dacă suferi de diabet: Conserve de fructe în sirop
Conservele de fructe au adesea adaos de zaharuri sau sirop, ceea ce le crește impactul asupra nivelului de zahăr din sânge. Alegerea fructelor conservate în apă sau suc natural este o opțiune mai sănătoasă.
Ce fructe să NU mănânci dacă suferi de diabet: Litchi
Litchi sunt un fruct dulce și exotic, dar conțin niveluri ridicate de zaharuri naturale care pot perturba nivelul glicemiei. Deși aceste fructe pot fi problematice pentru diabetici, este important să ne amintim că moderația este esențială.
Semne de alarmă
Simptomul cel mai frecvent al diabetului este urinarea frecventă (poliuria), în special în timpul nopţii (nicturia). Explicaţia medicilor este că nivelul ridicat al zahărului în sânge forţează corpul să elimine excesul de glucoză în urină prin intermediul rinichilor, crescând astfel şi volumul de urină excretat per ansamblu. La majoritatea oamenilor, vezica este capabila sa stocheze urina, de obicei, de patru pana la opt ori pe zi.
Alte simptome includ setea constantă, oboseala, scăderea inexplicabilă în greutate, vedere înceţoşată, vindecare dificilă a rănilor şi sângerare excesivă sau iritaţii şi mâncărimi în zona genitală. În cazul unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 este posibil să apară şi dureri sau amorţeli resimţite la nivelul picioarelor.