Din cuprinsul articolului
Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să urmeze un regim alimentar strict pentru menţinerea unui nivel normal al glicemiei. Alimentele pe care le consumă aceşti bolnavi determină cât de mult sau cât de rapid creşte nivelul glucozei din sânge.
Este şi cazul fructelor, care sunt bogate în vitamine și fibre, în special dacă sunt consumate în stare proaspătă, iar acest lucru le face o parte sănătoasă a oricărei diete. Cu toate acestea, unele fructe conțin mai mult zahăr decât altele.
Medicii recomandă ca testarea glicemiei să aibă loc la două ore după ce ai mâncat fructe, pentru a vedea cum reacționează organismul tău.
fructele de pădure (zmeură, mure, afine)
căpșuni
cireșe
mere
pere
grepfrut
portocale
piersici
caise
prune
kiwi
banane semicoapte
nectarine tari
pepene galben
mango
papaya
ananas
struguri
stafide și alte fructe uscate
pepene roșu
Medicii atrag atenţia că trebuie evitate cu desăvârşire alimente precum:
1. Afinele
Aceste fructe de pădure conţin o cantitate de glucide scăzută. De exemplu, în 100 g de afine găsim aproximativ 11 g glucide. Sunt bogate în vitaminele C şi A, dar şi în minerale precum potasiu, fosfor, calciu şi magneziu.
Sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză, boli oftalmologice – deoarece conţin antocianine, care ajută la buna funcţionare a retinei şi îmbunătăţesc acuitatea vizuală.
2. Merele
Mărul poate fi considerat „regele fructelor”, deoarece poate fi combinat cu toate alimentele. Iată de ce mărul face parte din categoria „fructe bune pentru diabet”. La 100 g măr avem 12 g glucide. Mărul este foarte bogat în fibre (pectină), dar şi în vitaminele C, E şi minerale precum fierul şi potasiul. Pectina din măr poate fi considerată „mătura” intestinului întrucât ajută la eliminarea toxinelor intestinale.
Merele sunt recomandate diabeticilor deoarece fructoza din măr nu necesită insulină pentru a pătrunde în celule, iar pectina ajută la reglarea zaharurilor care vor pătrunde lent în fluxul sangvin, fără să crească glicemia.
3. Căpşunele
În 100 g de căpşune găsim 4.72 g glucide. Bonus, antocianidinele conţinute sunt antioxidanţi puternici, care ajută la scăderea colesterolului şi la neutralizarea radicalilor liberi. Boala cardiovasculară din diabet are cea mai frecventă cauză ateroscleroza.
Neutralizarea radicalilor liberi este un mijloc eficient pentru reducerea plăcii aterosclerotice, motiv pentru care li se recomandă diabeticilor consumul de căpşune.
4. Grepfrutul
100 g de fruct conţin 6.98 g glucide. Este foarte bogat în vitamina C şi complet lipsit de sodi, fiind bogat în pectină. Este un fruct potrivit pentru diabetici, dar şi pentru persoanele care vor să slăbească.
5. Avocado
Este un fruct foarte bogat în apă şi grăsimi nesaturate („bune”), în special în acid oleic, care se găseşte şi în măsline. La 100 g produs are doar 2,39 g glucide, în schimb avem 5 g de fibre. Deşi este un fruct bogat în grăsimi, avocado ajută la scăderea colesterolului şi se ştie că profilul metabolic al unei persoane care suferă de diabet, de cele mai multe ori, prezintă colesterol crescut.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…