Sari la conținut

LISTA fructelor cu un conţinut mare de fructoză. Mini-ghid pentru alimentaţia pacienţilor cu diabet

fructele sunt benefice pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să urmeze un regim alimentar strict pentru menţinerea unui nivel normal al glicemiei. Alimentele pe care le consumă aceşti bolnavi determină cât de mult sau cât de rapid creşte nivelul glucozei din sânge.

Este şi cazul fructelor, care sunt bogate în vitamine și fibre, în special dacă sunt consumate în stare proaspătă, iar acest lucru le face o parte sănătoasă a oricărei diete. Cu toate acestea, unele fructe conțin mai mult zahăr decât altele.

Medicii recomandă ca testarea glicemiei să aibă loc la două ore după ce ai mâncat fructe, pentru a vedea cum reacționează organismul tău.

Indice glicemic scăzut (sub 55)

fructele de pădure (zmeură, mure, afine)
căpșuni
cireșe
mere
pere
grepfrut
portocale
piersici
caise
prune
kiwi

Indice glicemic moderat (între 56-69)

banane semicoapte
nectarine tari
pepene galben

Indice glicemic ridicat (peste 70)

mango
papaya
ananas
struguri
stafide și alte fructe uscate
pepene roșu

Medicii atrag atenţia că trebuie evitate cu desăvârşire alimente precum:

  • conserve de fructe cu siropuri bogate in zahăr;
  • bomboane sau jeleuri din fructe;
  • gem sau dulceaţă;
  • sucurile de fructe.

Cele mai bune fructe pentru persoanele cu diabet

1. Afinele
Aceste fructe de pădure conţin o cantitate de glucide scăzută. De exemplu, în 100 g de afine găsim aproximativ 11 g glucide. Sunt bogate în vitaminele C şi A, dar şi în minerale precum potasiu, fosfor, calciu şi magneziu.

Sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză, boli oftalmologice – deoarece conţin antocianine, care ajută la buna funcţionare a retinei şi îmbunătăţesc acuitatea vizuală.

2. Merele
Mărul poate fi considerat „regele fructelor”, deoarece poate fi combinat cu toate alimentele. Iată de ce mărul face parte din categoria „fructe bune pentru diabet”. La 100 g măr avem 12 g glucide. Mărul este foarte bogat în fibre (pectină), dar şi în vitaminele C, E şi minerale precum fierul şi potasiul. Pectina din măr poate fi considerată „mătura” intestinului întrucât ajută la eliminarea toxinelor intestinale.

Merele sunt recomandate diabeticilor deoarece fructoza din măr nu necesită insulină pentru a pătrunde în celule, iar pectina ajută la reglarea zaharurilor care vor pătrunde lent în fluxul sangvin, fără să crească glicemia.

3. Căpşunele
În 100 g de căpşune găsim 4.72 g glucide. Bonus, antocianidinele conţinute sunt antioxidanţi puternici, care ajută la scăderea colesterolului şi la neutralizarea radicalilor liberi. Boala cardiovasculară din diabet are cea mai frecventă cauză ateroscleroza.

Neutralizarea radicalilor liberi este un mijloc eficient pentru reducerea plăcii aterosclerotice, motiv pentru care li se recomandă diabeticilor consumul de căpşune.

4. Grepfrutul

100 g de fruct conţin 6.98 g glucide. Este foarte bogat în vitamina C şi complet lipsit de sodi, fiind bogat în pectină. Este un fruct potrivit pentru diabetici, dar şi pentru persoanele care vor să slăbească.

5. Avocado

Este un fruct foarte bogat în apă şi grăsimi nesaturate („bune”), în special în acid oleic, care se găseşte şi în măsline. La 100 g produs are doar 2,39 g glucide, în schimb avem 5 g de fibre. Deşi este un fruct bogat în grăsimi, avocado ajută la scăderea colesterolului şi se ştie că profilul metabolic al unei persoane care suferă de diabet, de cele mai multe ori, prezintă colesterol crescut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel