Din cuprinsul articolului
Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii recomandă ca încă din tinereţe, dupa vârsta de 25-30 de ani, să se consume alimente sănătoase, inclusiv cât mai multe fructe.
De altfel, dr. Romit Bhattacharya, cardiolog la Spitalul General Brigham din Massachusetts, atrage atenţia că nu toată lumea știe că anumite tipuri de fructe pot ajuta la controlul nivelului de colesterol în mod eficient.
„Includerea fructdlor în alimentație va ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rău” și la creșterea nivelului de colesterol „bun”, spune specialistul, adăugând că în acest caz este mai bine să alegeți fructele întregi, nu sucurile, scrie Health Digest.
Pe lista fructelor benefice pentru sistemul cardiovascular figurează: căpșuni, portocale, struguri, smochine, banane, guava, kiw sau pepene verde.
„Un studiu a constatat că persoanele care au mâncat trei căni de căpșuni zilnic, timp de o lună, au avut o reducere semnificativă a nivelului de colesterolul rău în sânge. Cercetătorii speculează că efectul impresionant asupra nivelului de colesterol se poate datora faptului că fructul activează Nrf2, un tip de proteină care reglează în mod natural nivelul colesterolului și al trigliceridelor”, explică specialistul.
De asemenea, portocalele ajută la controlul nivelului de colesterol în mai multe moduri. Beneficiile sale provin în mare parte atât din conținutul său de fibre, cât și din sterolii vegetali, care împiedică organismul să absoarbă colesterolul din dietă, spune medicul cardiolog.
Se pare că portocalele conțin fibre solubile care stabilizează nivelul zahărului din sânge și previne absorbția grăsimilor pentru a controla nivelul colesterolului.
„Poate fi surprinzător faptul că capacitatea de scădere a colesterolului a strugurilor se realizează prin intestin. Strugurii sunt plini de fibre, fitonutrienți și polifenoli care funcționează extrem de bine pentru a îmbunătăți nivelul lipidelor”, spune cardiologul.
Totodată, smochinele sunt o sursă bogată de fibre alimentare solubile numite pectină. Acestea stabilizează nivelul trigliceridelor și al colesterolului, susținând sănătatea inimii.
Potrivit Clinicii Mayo, consumul zilnic a 5 până la 10 grame de fibre solubile poate avea un efect vizibil asupra scăderii nivelului de colesterol.
Cheia eficacității bananelor o reprezintă fibrele solubile, care reduc nivelul de colesterol „rău”. În același timp, bananele sunt bune și pentru sănătatea inimii. Deoarece fibrele leagă colesterolul de tractul digestiv, ajută la eliminarea acestuia din organism înainte să se acumuleze în sânge.
Bananele sunt de fapt bogate în fibre solubile și insolubile, ceea ce reprezintă o combinație remarcabilă pentru sănătatea digestivă.
Guava – Acest fruct conține o combinație impresionantă de fibre alimentare, antioxidanți și potasiu, făcându-l un adaos deosebit de important pentru orice dietă sănătoasă pentru sistemul cardiovascular.
Kiwi – fructul este foarte bogat în nutrienți, are o mulțime de fibre solubile, polifenoli și vitamina C, care au un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol. Consumul de kiwi poate crește nivelul de colesterol bun, oferind o mai mare protecție a inimii.
Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…
Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…
Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…
Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…
Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută,…
Un produs cosmetic utilizat timp de decenii în întreaga lume se află în centrul unui…