Din cuprinsul articolului
Vitamina C îndeplinește multe funcții importante în corpul nostru, dar mai ales susține sistemul imunitar în lupta împotriva agenților patogeni.
Corpul nu o depozitează, așa că trebuie să o luăm din alimente. Dar nu numai lămâia îl conține. Dr. Natalia Balan spune că această vitamină se găseşte în cantităţi mari şi în măceşe, cătină, coacăze negre, ardei şi patrunjel.
Conținutul de vitamina C în 100 g de măceș este de 1800 mg. Dintre plantele disponibile în clima noastră, măceșele au cel mai mare conținut de vitamina C. Pentru a acoperi necesarul zilnic de această vitamină sunt suficiente doar 3 fructe, iar o mână de măceșe conține la fel de multă vitamina C cât 30 de lămâi. Din măceșe se prepară dulcețuri, compoturi și infuzii.
Conținutul de vitamina C în 100 g din aceste fructe este de până la 1100 mg. Boabele crude de cătină sunt necomestibile. Din ele se prepară sucuri, dulcețuri și jeleuri. O mână de fructe de pădure de cătină conține la fel de multă vitamina C cât 20 de lămâi.
Conținutul de vitamina C în 100 g este de 183 mg. Atât fructele, cât și frunzele de coacăze negre sunt o sursă de vitamina C. Fructul este cel mai bine consumat crud, dar din el puteți face gem, jeleuri și sucuri. Din frunze se face un ceai. Fructele de coacăze întăresc inima și vasele de sânge, reglează tensiunea arterială. O mână de coacăze dublează necesarul zilnic de vitamina C al organismului.
Conținutul de vitamina C în 100 g din această legumă este de 183 mg. Toate tipurile de ardei sunt bogate în vitamina C, dar ardeii galbeni conțin cea mai mare cantitate de vitamina C. Culoarea ardeiului depinde de gradul său de coacere, verdele fiind cel mai puțin copt și roșu fiind cel mai copt. Ardeiul conține de 5 ori mai multă vitamina C decât lămâia. Necesarul zilnic de vitamina C este satisfăcut prin consumul a 30 g de ardei galben crud.
Conținutul de vitamina C în 100 g din acesta este de 178 mg. Pătrunjelul conține de 4 ori mai multă vitamina C decât lămâia și este, de asemenea, o sursă de vitamine A, K, E și grupa B. O lingură de pătrunjel proaspăt tocat acoperă necesarul zilnic de vitamina C al organismului. De asemenea, pătrunjelul promovează digestia și metabolismul și împrospătează respirația.
Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, acid L-ascorbic sau ascorbat, este în primul rând un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi.
Datorită acestui fapt, reduce stresul oxidativ pe care îl provoacă în celule, ceea ce le protejează și contracarează procesul de îmbătrânire. De asemenea, are un efect pozitiv asupra aspectului pielii, fiind implicată în producerea de colagen. Cu toate acestea, este cel mai bine cunoscut pentru proprietățile sale de susținere a sistemului imunitar.
Vitamina C crește activitatea celulelor NK (celule natural killer), precum și a limfocitelor T și a limfocitelor B implicate în lupta împotriva microorganismelor dăunătoare. Datorită acestui fapt, vitamina C are și proprietăți anticancerigene. De asemenea, ajută la metabolismul proteinelor și la absorbția fierului.
Singura zodie care intră într-o nouă eră până în ianuarie 2025. Anul 2024 a adus…
Horoscop 14 noiembrie. Trădare dureroasă pentru Raci și probleme de sănătate pentru Săgetător. O zi…
De la 1 ianuarie 2025, pensionarii din România vor beneficia de o nouă indexare a…
Tânărul care câștigă peste 10.000 de euro pe lună dintr-o meserie subestimată: secretul succesului lui…
Un tratament pentru cancer pe bază de virusuri a vindecat cancerul. Un caz rar de…
Paralizia facială, cunoscută și sub numele de paralizia lui Bell, duce la slăbiciune temporară sau…