Din cuprinsul articolului
Lista celor 28 de simptome post Covid. OMS:„Simptomele obișnuite au impact asupra funcționării zilnice”.
OMS a dezvoltat o definiție a cazului clinic al stării post COVID-19 prin metodologia Delphi care include 12 domenii, disponibile pentru utilizare în toate setările. Această primă versiune a fost dezvoltată de pacienți, cercetători și alte organizații, reprezentând toate regiunile OMS. Chiar și așa, definiția se poate schimba pe măsură ce apar noi dovezi și înțelegerea noastră asupra consecințelor COVID-19 continuă să evolueze.
Condiția post COVID apare la persoanele cu antecedente de infecție SARS CoV-2 probabilă sau confirmată, de obicei la 3 luni de la debutul COVID-19 cu simptome și care durează cel puțin 2 luni și nu pot fi explicate printr-un diagnostic alternativ.
„Simptomele obișnuite includ oboseala, dificultăți de respirație, disfuncții cognitive, dar și altele și, în general, au un impact asupra funcționării zilnice. Simptomele pot avea un debut nou după recuperarea inițială după un episod acut de COVID sau pot persista după boala inițială. Simptomele pot fluctua sau recidiva în timp”, se arată în comunicatul OMS.
Vorbim despre Covid lung, în cazul în care, după trei luni de la testul pozitiv, simptomele nu au trecut, ci s-au cronicizat.
„Lista de simptome care pot să apară în sindromul Covid lung este foarte lungă și durează luni de zile. Variază de la simptome gastrointestinale, dureri articulare, dureri musculare, spasme, senzația de ceață pe creier. Asta apare foarte des.
Oamenii simt că numai pot să gândească, numai știu încotro să se ducă. E o oboseală în care nu te poți ridica din pat, depresie. E o listă extrem de lungă. Partea cea mai complicată este că nu știm de ce unii nu au simptome timp de luni de zile. Până în acest moment nu avem un tratament.
E clar că e un sindrom post viral, dar nu avem un tratament clar în acest moment. Să te expui la așa ceva numai ca să te imunizezi natural e inconștiență curată”, a declarat prof. Răzvan Cherecheș, potrivit RFI.
În urma unor studii pe o populație vastă de persoane infectate, cu vârste cuprinse între 20 și 90 de ani, s-a alcătuit o listă cu 28 de simptome care rămân după boală.
Unele persoane sunt afectate doar de un singur simptom, altele rămân cu mai multe simultan.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…