Din cuprinsul articolului
Ministerul Sănătății vrea să monitorizeze consumul de antibiotice. Măsura vine în condițiile în care, în 2022, România se situa pe locul doi în Europa la consumul zilnic al acestor tipuri de medicamente, folosite pentru tratarea infecțiilor bacteriene.
Ordinul ministerului prevedea inițial că pacienții pot cere de la farmacie o doză de urgență, fără prescripție medicală, pentru 72 de ore. Ulterior, după ce măsura a fost criticată de unii medici, durata a fost redusă la 48 de ore.
Ordinul cuprinde 20 de antibiotice din prima linie, adică de tipul penicilinelor.
Cele 20 medicamente care pot fi eliberate la decizia farmacistului
Cele 20 medicamente care pot fi eliberate la decizia farmacistului, în doze pentru 48 ore și în lipsa rețetei, sunt cuprinse într-o anexă a ordinului elaborat din care fac parte 82 antibiotice și antifungice de uz sistemic. Lista celor 20 medicamente este:
1. AMOXICILLINUM*
2. AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM*
3. AMPICILLINUM*
4. CEFADROXILUM*
5. CEFALEXINUM*
6. CHLORAMPHENICOLUM*
7. CLARITHROMYCINUM*
8. CLINDAMYCINUM*
9. DOXYCYCLINUM*
10. ERYTHROMYCINUM*
11. METRONIDAZOLUM oral*
12. NITROFURANTOINUM*
13. OXACILLINUM*
14. PHENOXYMETHYLPENICILLINUM*
15. SULFAFURAZOLUM*
16. SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM*
17. SULTAMICILLINUM*
18. TETRACYCLINUM*
19. TINIDAZOLUM*
20. NYSTATINUM*
Ordinul, consideră farmaciștii, a fost făcut în grabă, pentru că încă mai sunt aspecte rămase nediscutate cu specialiștii. Până la mijlocul lunii martie, când va fi gata baza de date, medicamentele se vor elibera „în orb”, pacientul declarând sub semnătură că nu merge să ia și din altă farmacie doza de urgență, dar fără să poată fi verificat.
Secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății: Dacă se impune un alt fel de tratament, cu un alt antibiotic, recomandăm pacienţilor şi farmaciştilor să îndrume pacientul către unităţile sanitare în vederea tratamentului
„Dacă până acum era posibil pentru situaţii de urgenţă să se elibereze orice tip de antibiotic, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse. Nu toate antibioticele dintre cele 82 existente în anexa Ordinului pot fi eliberate pentru 48 de ore. Doar 20 dintre acestea. Numai din prima linie. Dacă se impune un alt fel de tratament, cu un alt antibiotic, recomandăm pacienţilor şi farmaciştilor să îndrume pacientul către unităţile sanitare în vederea tratamentului”, a transmis Adriana Pistol, potrivit G4Media.
Ea a menţionat că prin acest ordin există un model de reţetă şi nu este nevoie de un formular special.
„Prin acest ordin, ca să clarificăm ceea ce se spune, există un model de reţetă. Nu este nevoie de a folosi cine ştie ce tipizat, formular. Ceea ce este cel mai important este ca pe reţetele pe care le avem astăzi la îndemână, ca medici, să trecem informaţiile care sunt solicitate în acel model despre antibioticele pe care le prescrie, respectiv codul de boală, durata administrării şi aşa mai departe.
Pentru eliberarea în regim de urgenţă vreau să vă comunic că există o procedură care a fost elaborată de Colegiul Farmaciştilor şi pe care farmaciştii o cunosc, antibioticele nefiind singurele medicamente care se eliberează în regim de urgenţă şi care nu s-a schimbat cu nimic, poate fi aplicată ca pentru celelalte medicamente”, a explicat Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol într-o conferință de presă.