Din cuprinsul articolului
Hirsutismul este o afecțiune caracterizată prin creșterea excesivă a părului de tip masculin la femei, afectând zone precum fața, pieptul, spatele, abdomenul și coapsele. Această condiție este, de obicei, rezultatul unui dezechilibru hormonal, în special al unui nivel crescut de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul.
Cauze posibile care pot duce la apariția firelor de păr în barbă, potrivit Mayo Clinic.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o problema hormonala care apare in perioada reproductiva. Pe suprafata externa a ovarelor, se dezvolta mici formatiuni cu lichid numite chisturi. Aceste chisturi contin foliculi ce nu pot elibera in mod regulat ovule.
Această tulburare hormonală este cea mai frecventă cauză de hirsutism și poate duce, pe lângă creșterea excesivă a părului, la menstruații neregulate, obezitate și infertilitate.
Sindromul Cushing reprezintă totalitatea semnelor și simptomelor pe care le determină excesul de cortizol în organism. Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale, dar poate fi administrat și ca medicație pentru diverse afecțiuni (boli autoimune, alergii, inflamații articulare, posttransplant).
Cortizolul, cunoscut și ca „hormonul de stres”, are un rol foarte important: ajută corpul să se adapteze la stres, reglează activitatea inimii și a vaselor de sânge, reduce inflamația și controlează transformarea proteinelor, a carbohidraților și a grăsimilor în energie. Atât lipsa cortizolului (insuficiența corticosuprarenaliană sau boala Addison), cât și excesul de cortizol (Sindromul Cushing) pot afecta grav sănătatea
Hiperplazia congenitala a suprarenalelor se mai numeste si sindromul adrenogenital si reprezinta un grup de afectiuni cu manifestari variate. Aproximativ 90% dintre cazuri sunt datorate deficitului de 21-hidroxilaza.
Este o boala genetica cauzata de mutatii la nivelul genei CYP21A2 cu rol in productia acestei enzime. 21-hidroxilaza se gaseste in celulele din glandele suprarenale si are rol in producerea hormonilor cortizol si aldosteron. In deficitul de 21-hidroxilaza apare un dezechilibru hormonal.
Glanda suprerenala nu poate produce cortizol si uneori, aldosteron. In schimb, se formeaza in exces hormoni androgeni cu afectarea dezvoltarii sexuale. Prin screeningul metabolic al nou-nascutului, diagnosticul se poate pune inca de la nastere. Anumite forme de boala pot fi amenintatoare de viata, daca nu sunt tratate adecvat.
Deși rare, unele tumori ovariene sau suprarenale pot secreta androgeni, provocând astfel hirsutism.
Unele medicamente, precum minoxidilul sau testosteronul, pot stimula creșterea părului în mod excesiv.
Femeile care experimentează o creștere rapidă sau excesivă a părului în zonele afectate ar trebui să consulte un medic pentru a determina cauza și a discuta opțiunile de tratament. Acestea includ tratamente hormonale, cum ar fi contraceptivele orale, antiandrogenii, și terapii locale sau proceduri de îndepărtare a părului, cum ar fi epilarea cu laser.
Obezitatea este un factor de risc semnificativ, deoarece poate exacerba producția de androgeni, contribuind la severitatea hirsutismului. De asemenea, predispoziția genetică și originea etnică joacă un rol important în dezvoltarea acestei condiții .
Exerciţiile fizice realizate timp de cinci minute în fiecare zi ar putea reduce tensiunea arterială,…
La 1 ianuarie, aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public românesc vor rămâne neindexate, conform…
Elena Lasconi este o figură cunoscută în România, mai ales datorită carierei sale de jurnalist…
Un nou proiect de lege în România ar putea aduce schimbări importante pentru angajații care…
După un somn ca la carte, ești mai concentrat, te simți mai relaxat, iar dispoziția…
Geza Poszar, fostul coregraf al lotului olimpic de gimnastică din perioada marilor performanțe ale Nadiei…