Din cuprinsul articolului
Pensionarea pe caz de boală presupune ca un angajat să-şi încheie înainte de termen activitatea profesionala în urma dobândirii unei afecţiuni medicale.
Pentru a fi pensionat pe caz de boală, solicitantul, indiferent dacă este bărbat sau femeie, trebuie să fi cotizat la stat cel puţin 15 ani, atât în ceea ce priveşte contribuţia la pensie, cât şi la asigurările sociale de sănătate.
Astfel, atât persoanele care au suferit accidente de muncă, cât și cele care suferă de boli care le fac să nu își poată exercita munca pot beneficia de acest tip de pensie.
Potrivit Legii 360/2023, pensia de invaliditate se acordă persoanelor care au relizat stagii de cotizare contribuitive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și care au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, constatate conform legii, și a altor boli și accidente care nu au legătură cu munca, potrivit rtv.net.
La stabilirea stagiului de cotizare realizat necesar acordării pensiei de invaliditate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.
La pensie de invaliditate au dreptul și elevii, ucenicii și studenții care au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale.
În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este:
Urmatoarele afectiuni permit incadrarea la pensionare pe caz de boala, in urma unei evaluari medicale si a stabilirii gradului de invaliditate:
Încadrarea in gradele de invaliditate se face in functie de tipul de invaliditate si de severitatea invaliditatii. Functiile care pot fi afectate sunt:
Dosarul de pensionare pe caz de boala trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:
Pentru a fi eligibil pentru pensionarea pe caz de boala, sunt necesare indeplinirea mai multor conditii:
Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.
După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte, după caz:
Dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă, emisă în urma revizuirii medicale.
Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală sau, după caz, încetarea plăţii pensiei, în condiţiile legii.
Revizuirea medicală se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacă starea sănătăţii lor s-a îmbunătăţit sau, după caz, s-a agravat.
Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
Pentru informatii actualizate si complete privind pensionarea pe caz de boala, consulta site-ul oficial al Casei Nationale de Pensii Publice (eligibilitate, cum se aplica, asistenta disponibila).
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…