Din cuprinsul articolului
Vitaminele sunt nutrienți cheie în dietă. Aportul lor este crucial pentru funcționarea corectă a celulelor, creșterea și dezvoltarea normală a oamenilor, printre multe alte funcții.
Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite ale Americii, există 13 vitamine esențiale care oferă o serie de beneficii pentru sănătate, așa că trebuie incluse în mod regulat în dietă.
Ele sunt grupate în două: solubile în grăsimi și solubile în apă. Primele sunt stocate in ficat, tesutul adipos si muschi si sunt A, D, E si K. Celelalte nu sunt depozitate in organism si aici sunt incluse C si toate vitaminele B. Vitaminele B-1 (tiamina) , B-12 (cianocobalamină), B-6, B-2 (riboflavină), B-5 (acid pantotenic), B-3 (niacină), B-9 (folat, acid folic) și B-7 ( biotina).
Deoarece vitaminele în exces sunt eliminate prin urină, acestea trebuie consumate în mod regulat pentru a evita deficiențele care pot cauza probleme de sănătate. Singura vitamina care este stocata in ficat ani de zile este B12.
Lipsa vitaminelor poate provoca o serie de afecțiuni cărora ar trebui să se acorde atenție. Una dintre ele este anemia.
Institutul de cercetare Mayo Clinic spune că această boală apare din cauza lipsei de celule roșii sănătoase din sânge, cauza căreia este pusă pe seama faptului că are cantități mai mici decât cele normale de vitamina B-12 și folat.
Potrivit experților, acest lucru se poate întâmpla dacă nu mănânci suficiente alimente care conțin acești nutrienți sau atunci când corpul tău are probleme în absorbția sau procesarea acestor vitamine.
„Fără acești nutrienți, organismul produce globule roșii care sunt prea mari și nu funcționează corect. Acest lucru le reduce capacitatea de a transporta oxigen”, spune Clinica Mayo.
O alta dintre conditiile la care este expus organismul este pierderea densitatii osoase, care poate provoca osteoporoza si fracturi. Acest lucru se întâmplă atunci când există o lipsă de vitamina D. Specialiștii indică faptul că o deficiență severă a acestui nutrient poate duce la alte boli. De exemplu, la copii poate provoca rahitism, o boală rară care face ca oasele să devină moi și să se îndoaie.
La adulți, deficiența severă de vitamina D duce la osteomalacie, care provoacă oase slabe, dureri osoase și slăbiciune musculară.
Potrivit Bibliotecii de Medicină, cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a vedea dacă o deficiență a acestui nutrient are vreo legătură posibilă cu alte afecțiuni medicale, inclusiv diabet, hipertensiune arterială, cancer și boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă.
Institutul Național de Sănătate din Statele Unite indică faptul că, atunci când o persoană nu primește suficientă niacină sau triptofan din alimentele pe care le consumă, se poate confrunta cu o boală cunoscută sub numele de pelagra, care are diferite efecte, cum ar fi pielea aspră care devine roșie sau maro la soare., o limbă roșiu aprins, vărsături, constipație sau diaree; depresie, dureri de cap, oboseală extremă, comportament agresiv, paranoic sau suicidar și halucinații.
Pe de altă parte, atunci când biotina nu este consumată eficient, poate provoca rărirea părului și dermatită. Această vitamină este obținută din alimente precum ouă, lapte și banane.
Dacă există un deficit de vitamina B1 sau tiamină, este posibil ca o persoană să contracteze o boală neurologică numită „Beriberi”, care duce la tulburări cardiovasculare, potrivit unui articol din revista Mejor con Salud.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…