Din cuprinsul articolului
Aditivi cancerigeni. Aditivii alimentari reprezintă substanțe adăugate în timpul procesării alimentelor, având rolul de a le îmbunătăți gustul, aspectul și de a le prelungi durata de valabilitate.
Potrivit lucrării „Food additives: distribution and co-occurrence in 126,000 food products of the French market”, există peste 330 de aditivi alimentari autorizați pentru utilizare în Europa.
Aditivii alimentari sau așa-numitele „E-uri” sunt substanțe adăugate în produsele alimentare cu scopul de a le îmbunătăți gustul, aspectul, culoarea, textura, dar și pentru a le prelungi durata de valabilitate. Aceștia pot fi artificiali sau derivați din surse naturale.
Potrivit lucrării „Antimicrobial Action of Preservatives” de Erich Lück și Martin Jager, conservanții reprezintă o măsură importantă de siguranță alimentară, având capacitatea de a inhiba dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiurilor.
Pe lângă conservanți, există și alte categorii de aditivi, precum coloranții, agenții de afânare, emulgatorii, antioxidanții, îndulcitorii artificiali, agenții de îngroșare și altele.
Deși aceste substanțe sunt adăugate în cantități minime în alimente, legislația reglementează cantitățile maxime admise de aditivi în produsele alimentare, pentru a asigura siguranța consumatorilor.
Cu toate acestea, deși în general sunt considerate sigure pentru consum, efectele cumulative ale acestor substanțe nu sunt cunoscute în întregime (cum ar fi consecințele consumului mai multor tipuri de aditivi în aceeași zi). Cu cât o persoană consumă mai multe alimente procesate industrial, cu atât „cocktailul” de aditivi alimentari devine mai divers și mai bogat.
Principalii aditivi alimentari cu potențial carcinogenic sunt prezentați de către specialistul în sănătate publică Zia Sherell în articolul „Which foods can cause cancer?” și de către Dr. Chil Khakkam în articolul „Exploring the Relationship Between Food Additives and Cancer Risk”:
Există și alți aditivi alimentari cu potențial carcinogenic care sunt interziși pe piața europeană, însă sunt utilizați în țări din afara Europei. Unul dintre acesta este uleiul vegetal bromurat (BVO), adăugat în băuturile răcoritoare pentru a preveni separarea ingredientelor.
Alt aditiv interzis în Europa este bromatul de potasiu, care se adaugă în unele produse de panificație, care s-a asociat și cu alte efecte adverse asupra sănătății. Propilparaben (E216) este adăugat în produse de patiserie, fiind, de asemenea, interzis în UE.
Dioxidul de titan (E171) este un colorant de culoare albă, adăugat în anumite bomboane, fructe de mare neprelucrate, gume de mestecat, sosuri, înghețate și unele tipuri de ciocolată. Tocmai din cauza potențialului carcinogenic identificat, acest aditiv a fost interzis în Uniunea Europeană, începând cu anul 2021.
Alimentele cele mai bogate în aditivi alimentari cu potențial carcinogenic sunt:
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…