Din cuprinsul articolului
Femeile care au luat pilule contraceptive pentru perioade mari de timp, cele aflate la menopauza şi bărbaţii trecuţi de 35 de ani sunt categoriile cele mai expuse riscurilor cardiovasculare în cazul colesterului crescut.
De asemenea, la risc sunt şi persoanele care au o predispoziţie genetică pentru hipercolesterolemie (acumularea de colesterol în exces în sânge). Este vorba factorul genetic (persoana a moștenit de la părinți o mutație genetică ce o predispune la un nivel anormal de mare al colesterolului seric total).
Eliminarea kilogramelor nedorite este în special importantă pentru pacienții care prezintă mai mulți factori de risc, cum ar fi trigliceride mărite și/sau o valoare mică a colesterolului HDL (așa-numitul colesterol bun), cât și o circumferință a taliei prea mare, potrivit doc.ro.
Medicii spun că aceste persoane trebuie să-şi monitorizeze în mod constant nivelurile de colesterol, care este considerat un indicator extrem de important pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge. Dacă se depune pe artere – formarea aşa numitelor „plăci de aterom” – creşte alarmant riscul unui atac de cord, AVC, hipertensiune sau cardiopatie ischemică etc.
De aceea se impune schimbarea stilului de viaţă (oprire fumatului, combaterea sedentarismului etc), dar mai ales adoptarea unei diete alimentare corecte şi sănătoase. Der altfel, s-a demonstrat ştiinţific că sedentarismul, anumite afecțiuni (obezitatea, hipotiroidismul, diabetul zaharat de tip 2), ereditatea, stresul și înaintarea în vârstă pot influența nivelul colesterolului.
În ce priveşte dieta, se recomandă evitarea alimentelor grase, a măncărurilor de tip fast food, alimentele procesate, excesul de carbohidraţi, dulciuri, margarina sau grăsimile trans.
Este recomandat consumul de fibre alimentare (ovăz), avocado, seminţe de susan, seminţe de floarea soarelui, migdale, fisctic, legume cu frunze verzi, fructe de pădure, rodii şi ceai verde.
Colesterolul poate fi împărțit în două categorii, cel benefic și cel care dăunează sănătății inimii. Colesterolul HDL este colesterolul „bun”, responsabil pentru funcționarea normală a inimii. Acesta, în cantități reduse, poate fi la fel de periculos precum colesterolul LDL ridicat (colesterolul dăunător).
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…