Lista alimentelor care îți îmbolnăvesc rinichii. Trebuie evitate pentru a preveni complicațiile renale și formarea calculilor renali

Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă vrei să-ți protejezi rinichii sau dacă ai probleme renale.

Află și: Cum prevenim pietrele și nisipul la rinichi? Curățarea sistemului renal, pentru a evita cumplitele crize, extrem de dureroase

Iată de ce alimente trebuie să te ții departe pentru a îți proteja rinichii

Carnea

Proteinele animale cresc concentrația calciului în urină, iar acesta reprezintă un risc crescut de formare a pietrelor (calculilor renali). Puteți înlocui carnea de vită, porc sau curcan, cu pui, peşte, sau alte alimente proteice cum sunt ciupercile, ouăle, fructele de mare.

Alimentele care conțin acid oxalic

Fasolea, sfecla roșie (doar pulpa legumei este de evitat, sucul este permis), nucile, spanacul, tulpinile de țelină și ciocolata.

Sarea și alimentele procesate industrial, care conțin multă sare (inclusiv dulciurile!)

Feriți-vă de şunca presată, parizer, mezelurile și conservele în general, produse în saramură. Optați pentru preparate culinare făcute în casă, înlocuind sarea, măcar parțial, cu diverse condimente (măghiran, busuioc, cimbru etc).

Alimentele bogate în potasiu

Potasiul se depune pe suprafața rinichilor, iar în timp formează calculi. Conțin foarte mult potasiu stafidele, bananele, roșiile, cartofii, spanacul, sparanghelul, dovleacul, portocalele, nectarinele sau prunele.

Lactatele

Indiferent de nivelul de grăsimi, lactatele conțin calciu, una dintre cauzele principale ale formării de calculi. Desigur, dozajul e cuvântul cheie: o cană cu lapte sau un iaurt mic pe zi asigură necesarul de calciu, fără riscuri de depuneri.

Apele minerale gazoase bogate în sodiu

Berea în exces. În cantitate mică, este diuretică, dar dincolo de două, trei pahare odată, berea oboseşte rinichii.

Atenție la medicamente, mai ales la antiinflamatoare! Pot avea efecte secundare nedorite în bolile renale.

Vitamina C de sinteză

Suplimentele pe bază de vitamina C reprezintă un risc pentru cei cu litiază renală, deoarece o parte din acidul ascorbic se transformă în acid oxalic, materia primă a calculilor renali.

Cercetătorii au descoperit însă că asemenea probleme nu sunt provocate niciodată de alimentele naturale care conțin această vitamină.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

13 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

43 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: