Din cuprinsul articolului
Dacă vă faceți griji că veți face vreodată cancer, vă recomandăm să evitați alimentele procesate la supermarket. Fiecare creștere alimentară de 10 la sută a gustărilor ambalate, a băuturilor carbogazoase, a cerealelor zaharate și a altor alimente foarte procesate crește riscul de cancer cu 12 la sută, sugerează noi cercetări.
Cancerul de sân, în special, a fost asociat cu un consum mai mare de alimente produse în masă, ultra-procesate, potrivit studiului.
În timp ce aceste alimente pot avea un gust minunat, acestea sunt adesea încărcate cu zahăr, sare și grăsimi. De asemenea, le lipsește vitaminele, fibrele și alte valori nutritive.
Gastroenterologul Lucian Negreanu explică modul în care alimentele procesate ne afectează organismul, subliniind și impactul fumatului atunci când vorbim de sănătatea generală a organismului.
„Cred că în primul rând, este o discuţie care ţine de ceea ce găsim în magazine şi unde statul, prin organismele sale, ar trebui să fie mult mai atent cu sănătatea cetăţenilor şi să facă verificări. De la ce conţine, până la lanţul de calitate, lanţul frigului, vechimea lor, până la conţinut caloric.
Aş zice că mâncăm prost pentru că nu ne permitem să mâncăm corect sau după cum spun nutriţionişti.
Sunt alimente care au legătură cu patologia. Sunt alimente foarte procesate care au legătură cu cancerul, nu neapărat digestiv. Sunt şi pe de altă parte şi alimente care sunt dovedite că fac bine, cum ar fi dieta mediteraneană„, a explicat dr. Lucian Negreanu, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate.
„Alimentele foarte procesate, cu grăsimi sau carnea roşie în exces, exces fiind zilnic fac rău. Evident, este nevoie de modernaţie.
Sunt legături nu doar cu obezitatea, ci şi cu bolile de inimă, ateromatoza accelerată pentru că tu generezi inflamaţia prin creşterea colesterolului, acidului uric. Cumva se duc către o ţintă de inflamaţie, care pe termen lung, ne afectează.
Alimentele foarte procesate pe de altă parte, conţin şi foarte mulţi conservanţi. Carnea roşie, găsimile combinate cu fumatul, dar şi cu lipsa mişcării, sunt factori de risc independeţi, şi pentru boli cardio vasculare şi pentru cancer”, precizează dr. Negreanu.
„Cancerul gastric este strict legat de fumat, dar şi pancreatitele, chiar şi cele acute. A fost cumva o idee trăsnită, de acum 10 ani, a unei echipe din Texas, care a dovedit că fumatul face mai rău decât alcoolul.
Cancerul de pancreas este legat direct de consumul de ţigarete, la fel şi colonul şi cel de vezică biliară. Deci, toate neoplaziile sunt legate de fumat. Îndemnul este clar în această situaţie.
Moderaţia este foarte importantă, la fel şi calitatea. Revenim aici la educaţie, dacă îţi poţi permite sau nu produse de calitate.
Putem consuma din toate, dacă consumăm cu moderaţie. Să nu uităm şi de activitatea fizică. Să încercăm să trăim sănătos”, mai spune medicul
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…