Din cuprinsul articolului
Obiceiurile alimentare sănătoase ajută la prevenirea bolilor netransmisibile, inclusiv a diabetului, a bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și a cancerului, deoarece o dietă echilibrată oferă nutrienții necesari pentru funcționarea optimă a organismului uman, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Cu toate acestea, dobândirea acestor obiceiuri sănătoase nu este întotdeauna un proces ușor, deoarece există alimente care, deși bogate, au o valoare nutritivă redusă și pot fi chiar dăunătoare pentru sănătate. În acest sens, vă explicăm aici care sunt alimentele care nu ar trebui consumate, acestea fiind cunoscute sub numele de „otrăvuri albe”.
Consumul ridicat de sodiu (sare) crește probabilitatea apariției hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, spune OMS.
Sodiul este necesar în organism pentru buna funcționare și echilibrul mușchilor, al fluidelor corporale și al nervilor, dar cantitatea necesară pentru aceasta este foarte mică. Potrivit OMS, oamenii consumă zilnic 9-12 grame de sare, ceea ce reprezintă dublul aportului maxim recomandat de medici.
Nu are proteine, vitamine, minerale, enzime, fibre și, în general, nu are niciun beneficiu pentru sănătate în dieta umană. Zaharurile rafinate cauzează obezitate și dezechilibru nutrițional. În plus, conform studiilor, acestea cresc riscul de cancer.
Este important să înțelegem că consumul de zahăr suprimă un hormon numit leptină, care este responsabil pentru generarea senzației de sațietate după masă. Consumul excesiv de zahăr va fi urmat de o dorință insațiabilă de a mânca și de a simți în continuare gustul dulceții.
Evitarea consumului excesiv de zahăr ajută, de asemenea, la îngrijirea inimii și la controlul nivelului de trigliceride, deoarece trigliceridele sunt un tip de grăsime care stochează calorii și reduce efectele colesterolului bun în organism.
Genaro Matus, profesor universitar la Școala de Medicină a UNAM din Mexic, a declarat că consumul de făină rafinată face ca organismul să perceapă un exces de zahăr în interiorul celulelor sale. Acest lucru poate modifica transportul substanțelor nutritive și poate provoca deteriorarea celulelor.
La nivel organic, a explicat expertul, sunt alterate multe funcții metabolice și hormonale; la nivel cerebral apare o altă problemă, la fel ca în cazul drogurilor: acționează asupra chemoreceptorilor, ceea ce, pe termen scurt sau lung, poate duce la dependență.
Cu cât făina este mai fină și mai albă, cu atât mai puține fibre, vitamine și minerale conține. Pâinea albă, pâinea cu tărâțe, pâinea de panificație nu conțin nici vitamine, nici minerale, în timp ce favorizează cariile dentare, cancerul, colesterolul și diabetul. Cele mai recomandate pâini sunt pâinea de secară și pâinea integrală.
Prin rafinarea și lustruirea orezului „se pierde până la 50% din conținutul de minerale și 85% din vitaminele B”, potrivit Fundației spaniole pentru nutriție.
Fundația Spaniolă pentru Nutriție explică faptul că orezul conține amidon, proteine (7%) și niacină sau vitaminele B3 și B6, dar acești nutrienți se pierd în procesul de rafinare și lustruire, motiv pentru care este mai bun orezul brun.
Din punct de vedere al sănătății publice, experții recomandă înlocuirea cerealelor rafinate, cum ar fi orezul alb, cu cereale integrale, inclusiv orez brun, pentru a facilita prevenirea diabetului de tip 2.
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…