Din cuprinsul articolului
Lipsa unei vitamine crește riscul de cancer. Un studiu recent realizat de cercetători germani, publicat pe 15 august 2024 în revista *Nutrients*, a adus în atenție un aspect esențial pentru sănătate: deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de mortalitate prematură cauzată de cancer. Studiul subliniază importanța menținerii unor niveluri adecvate de vitamina D pentru a reduce riscurile de cancer și a spori sănătatea generală.
Creșterea alarmantă a ratelor de cancer este adesea explicată prin îmbătrânirea populației, dar cercetările recente au identificat o legătură strânsă între deficiența de vitamina D și o incidență mai mare a cancerului, precum și o mortalitate prematură mai mare, conform informațiilor oferite de News Medical. Între 2007 și 2017, mortalitatea globală prin cancer a crescut cu 25%, și, până în 2019, cancerul a devenit a doua cauză principală de deces în Europa de Vest, reprezentând peste 30% din totalul deceselor.
Lipsa unei vitamine crește riscul de cancer
Studii anterioare au sugerat că niveluri mai ridicate de 25-hidroxivitamina D (25(OH)D), rezultate în urma expunerii la radiațiile UV-B, pot oferi protecție împotriva cancerului. În conformitate cu protocolul stabilit în Registrul Internațional Prospectiv al Evaluărilor Sistematice (PROSPERO), studiul recent a respectat standardele stabilite de lista de verificare PRISMA pentru revizuiri sistematice și meta-analize.
Analiza a inclus 41 de recenzii publicate între 2010 și 2020, dintre care 34 au oferit date relevante despre nivelurile de 25(OH)D și cancer, în timp ce șapte studii au evaluat efectele anticancer ale suplimentării cu vitamina D.
Pentru cancerul de sân, cercetătorii au analizat 13 recenzii, dintre care zece au inclus meta-analize. Majoritatea studiilor au găsit o asociere inversă semnificativă între nivelurile ridicate de 25(OH)D și incidența și mortalitatea cancerului de sân, indicând un efect protector al vitaminei D.
În cazul cancerului de prostată, nouă recenzii au oferit rezultate variate. Unele studii au indicat un risc mai mare de cancer de prostată cu niveluri mai mari de 25(OH)D, în timp ce altele nu au găsit o asociere semnificativă. Totuși, nivelurile ridicate de 25(OH)D au fost corelate cu o scădere a mortalității cauzate de cancerul de prostată.
Rezultatele pentru cancerul pancreatic au fost mai puțin clare. Două recenzii nu au găsit o legătură semnificativă între nivelurile de 25(OH)D și incidența cancerului pancreatic, dar un studiu a raportat o asociere inversă între nivelurile de 25(OH)D și mortalitatea prin acest tip de cancer, sugerând un potențial efect protector.
Pentru cancerul colorectal, douăsprezece recenzii au relevat în majoritate asocieri inversă semnificative între nivelurile ridicate de 25(OH)D și incidența și mortalitatea redusă, susținând astfel rolul protector al vitaminei D.
Rezultatele pentru cancerul pulmonar au fost variate. Unele recenzii au indicat un efect protector al nivelurilor mai mari de 25(OH)D, în timp ce altele nu au identificat o asociere semnificativă. Datele privind mortalitatea au fost de asemenea mixte, cu puține studii raportând asocieri inverse între nivelurile de 25(OH)D și mortalitatea prin cancer pulmonar. În general, studiul sugerează o corelație directă între deficitul de vitamina D și incidența cancerului, cu un risc crescut de mortalitate prematură.
Medicii recomandă ca persoanele diagnosticate cu deficit de vitamina D să își ajusteze dieta și stilul de viață pentru a include alimente bogate în vitamina D și să petreacă mai mult timp la soare. Alimente precum somonul, tonul, macroul, laptele, ouăle, ciupercile, brânzeturile, cerealele, iaurtul, sucul de portocale, fructele și legumele sunt surse excelente de vitamina D. Suplimentarea cu vitamina D și expunerea moderată la soare pot ajuta de asemenea la menținerea unor niveluri adecvate.