Categories: Ştiri sănătate

Lipsa unei vitamine banale ne face mai vulnerabili în fața COVID-19. Cei care au deficit au risc de mortalitate crescut

Lipsa unei vitamine banale ne face mai vulnerabili în fața COVID-19. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie și se care bazează pe datele analizate de la pacienții din 20 de țări din Europa.

Cercetătorii au descoperit o legătura între nivelul scăzut de vitamina D din organism și o rată mai mare a mortalității în urma infectării cu coronavirus.

Studiul, efectuat de doctoral Lee Smith de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) în colaborare cu medicul Petre Cristian Ilie, urolog al spitalului Queen Elizabeth, a fost publicat în jurnalul „Aging Clinical and Experimental Research.

Mai multe studii precedente au relevat o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și predispoziția la infecții acute ale tractului respirator.

Italia și Spania au o rată a mortalității ridicată în rândul persoanelor infectate cu coronavirus. De asemenea, ambele țări au o medie scăzută de vitamina D în rândul cetățenilor față de majoritatea țărilor din nordul Europei.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că în țările din sudul Europei, oamenii, în special bătrânii, evită soarele puternic, iar pigmentul pielii reduce sinteza naturală a vitaminei D.

Cele mai ridicate niveluri de vitamina D a fost identificat în rândul cetățenilor din țările nordice, datorită alimentației, suplimentelor de vitamina D pe care le iau și a faptului că nu evită soarele.

Studiul asociază aceste informații cu faptul că țările nordice au puține cazuri de coronavirus, iar rata mortalității în aceste țări este printre cele mai scăzute din Europa.

Lipsa unei vitamine banale ne face mai vulnerabili în fața COVID-19

„Am găsit o legătură semnificativă între nivelul mediu de vitamina D și numărul de cazuri de coronavirus, în special al ratei mortalității în 20 de țări din Europa”, a spus dr. Lee Smith.

„Vitamina D se pare că protejează împotriva infecțiilor respiratorii acute, iar bătrânii, grupa de vârstă cu cele mai multe deficiențe de vitamina D, sunt cei mai afectați de covid-19”, a spus medicul britanic.

„Un studiu precedent a demonstrat că 75% dintre persoanele din instituții, precum spitale și aziluri, aveau deficiențe severe de vitamina D”, a adăuat Smith.

„Studiul nostru are totuși limitări, pentru că numărul de cazuri din fiecare țară este afectat de numărul de teste făcute, precum și din cauza diferitelor măsuri luate de fiecare țară pentru prevenirea infectărilor”, a spus urologul Petre Cristian Ilie, menționând că o corelație făcută într-un studiu nu reprezintă neapărat și o relație de cauzalitate.

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

11 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

42 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: