Sari la conținut

Lipsa somnului afectează negativ sănătatea fizică și mentală. Dr. Cristina Panea: Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

simptome precoce
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului. Asociația Credu marchează Ziua Mondială a Somnului prin conferința dedicată sănătății somnului și conștientizării tulburărilor asociate acestuia

Pe 15 martie 2024, este marcată Ziua Mondiale a Somnului, o zi programată în fiecare an, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie și promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului.

În România, Asociația Credu a organizat conferința “Alegeri sănătoase: Somnul” dedicată informării și educării privind importanța somnului pentru sănătatea noastră mentală și fizică.

Insomnia se poate trata simplu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Cristina Panea: Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului

Evenimentul este parte integrantă a Brain Awareness Week 2024 și are ca obiectiv atragerea atenției asupra beneficiilor unui somn sănătos și a problemelor legate de tulburările de somn.

Specialiști în domeniul medical și de sănătate au susținut prezentări pentru a evidenția impactul somnului asupra sănătății și importanța conștientizării acestuia:

  • despre sănătatea creierului,
  • tulburările de somn,
  • impactul tehnologiei moderne asupra somnului,
  • tehnici de îmbunătățire a calității somnului.

Impactul unui somn de calitate asupra sănătății noastre mentale și fizice este semnificativ. Lipsa somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre fizice, inclusiv reducerea capacității cognitive, scăderea imunității și creșterea riscului de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă și diabetul.

Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului nostru și pentru funcționarea optimă a acestuia. Este important să acordăm atenție regulilor de igienă a somnului și să căutăm soluții pentru a îmbunătăți calitatea somnului nostru”, a declarat dr. Cristina Panea, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias.

Lipsa somnului impactează negativ sănătatea mintală

De asemenea, cercetările au evidențiat impactul negativ al unui somn prost asupra sănătății mintale și a stării noastre de bine.

„Evenimentele precum acesta sunt o oportunitate deosebită de a educa comunitățile despre importanța somnului pentru sănătatea noastră și pentru a promova practici sănătoase de somn”, a spus medicul psihiatru Mihai Bran, cofondator al platformei digitale de sănătate și wellbeing, Hilio.

Un somn insuficient poate duce la dificultăți în gestionarea emoțiilor, controlul impulsurilor și menținerea unei perspective pozitive, contribuind la creșterea nivelului de anxietate și la apariția sau agravarea simptomelor depresiei.

Un somn sănătos este un pilon fundamental al sănătății noastre generale. Este important să conștientizăm nevoia de somn în diverse afecțiuni și să înțelegem impactul pe care somnul de calitate îl poate avea asupra sănătății noastre”, a subliniat Cristina Vlădău, manager proiect la Asociația Credu.

Somnul constituie o componentă esențială a bunăstării noastre, contribuind la menținerea unei vieți echilibrate și fericite. Cu toate că nevoile individuale de somn pot varia, specialiștii recomandă în mod obișnuit un interval de 7-9 ore de somn pe noapte pentru adulți, 11-13 ore pentru copii între 3-5 ani, 9-12 ore pentru școlari și 8-10 ore pentru adolescenți.

somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oana Voicu, CREDU: Copiii trebuie să fie învățați să prioritizeze odihna pentru a-și menține sănătatea pe termen lung

Asociația Credu încurajează o mai mare conștientizare și educație cu privire la importanța somnului și la modalitățile de îmbunătățire a calității acestuia. Eforturile tuturor trebuie să vizeze promovarea unor practici sănătoase de somn și să susțină adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă prioritizarea odihnei.

„În calitate de președinte al Asociației Credu și profesor universitar la Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, am văzut impactul profund pe care îl poate avea educația timpurie în sănătate.

Gestionarea sănătății noastre începe cu gestiunea somnului, iar acest lucru este crucial ca această învățare să înceapă de la o vârstă fragedă. Copiii trebuie să fie învățați să își asculte corpul, să recunoască semnele de oboseală și să își prioritizeze odihna pentru a-și menține sănătatea pe termen lung.

La Asociația Credu, dezvoltăm povestiri și lecții educative pentru a îndruma și educa atât pe cei mici, cât și pe adulți despre importanța unui somn odihnitor și a unei vieți sănătoase.

Educația face parte din Programul Național de Educație în Sănătate Alegeri Sănătoase, proiect pentru copii de 5-11 ani numit Detectivii Sănătății, dezvoltat de Asociația Credu, consideră Oana Voicu, președintele asociației și cadru asociat la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, unde predă cursul de “Comunicare pentrusănătate”.

Ziua Mondiala a Somnului
Sursa foto: credu.ro

Despre Asociația Credu

Asociația Credu este o organizație non-profit dedicată promovării educației in ceea ce privește sănătătea. Scopul Asociației Credu este de a informa și de a educa publicul larg despre importanța adoptării unui stil de viață sănătos și prevenirea bolilor.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel