Lipsa erecției matinale, tristețea și oboseala sunt cele mai vizibile semne ale andropauzei, numită și „menopauza bărbaților”
Spre deosebire de femei, care se confruntă cu simptomele menopauzei pe scară largă, bărbaţii sunt mai „menajaţi”. Se estimează că doar 20% dintre cei care au ajuns la vârsta de 50 de ani suferă de neplăcerile asociate andropauzei, ajungându-se până la 90% la bărbaţii de 80 de ani.
Bărbații pot deveni mai agresivi
„Menopauza masculină”, cunoscută medical ca hipogonadism cu debut tardiv, se referă la o scădere a nivelului de hormoni sexuali masculini, care poate apărea odată cu trecerea anilor.
Semne de îngrijorare
Trei semne-cheie legate de sănătatea sexuală și scăderea nivelului de testosteron au fost identificate: disfuncţia erectilă, apetitul sexual scăzut şi frecvenţa scăzută a erecţiei dimineaţa. La aceste manifestări se adaugă alte șase simptome non-sexuale. Printre acestea se numără dificultăţi ale bărbaţilor în a se angaja în activităţi fizice, imposibilitatea de deplasare pe o distanţă de un kilometru, inabilitatea de a se apleca, dar şi lipsa de energie, stări de tristeţe şi de oboseală.
Scad masa osoasă și masa musculară, crește adipozitatea
„Bărbații afectați de andropauză au tulburări atât în sfera sexuală, cât și în cea emoțională și comportamentală. Unii pot să devină chiar mai agresivi. În afară de diminuarea erecţiilor matinale, andropauza se resimte şi prin faptul că bărbaților le scade masa osoasă (risc de osteoporoză), masa musculară și le crește adipozitatea”, explică Roxana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog la Spitalul Colentina din Bucureşti.
Tratamentul cu hormoni predispune la cancer
În condiţiile în care andropauza nu poate fi anticipată sau prevenită, singura soluţie pentru cei afectaţi este tratamentul cu hormoni de substituţie. „Se poate recurge la terapie de substituție hormonală prin administrarea de produse pe bază de testosteron (sau derivați ai acestuia), pe cale orală (Undestor, Provirox, Testocaps), injectabilă (Nebido), gel (Testogel, Androgel, Testium gel) sau cu plasturi (Andropatch)”, detaliază modalităţile de tratament medicul urolog Dragoş Ciovică, de la Spitalul Clinic de Urgență Craiova. Rezultatele pozitive pot apărea în câteva luni, iar primele semne de ameliorare vizează starea de spirit, libidoul, astenia și depresia.
Efecte adverse
Tratamentul cu hormoni poate avea însă efecte adverse, cel mai grav fiind riscul de apariţie a cancerului de prostată. „Această terapie poate avea influență negativă asupra evoluției unor afecțiuni ale prostatei (spre exemplu cancerul de prostată).
Profil biologic complet
De aceea este necesară evaluarea pacientului de un medic urolog. De fapt, se impune o evaluare cât mai completă a întregului profil biologic al pacientului (cardiovascular, respirator, psihiatric, metabolic, funcţia hepatică, renală) deoarece o serie de alte afecțiuni pot fi influențate negativ de terapia androgenică”, atenționează medicul urolog Dragoș Ciovică.
Obezii și diabeticii au cel mai mare risc
Andropauza se instalează începând cu vârsta de 50 de ani. „Termenul de andropauză este folosit pentru desemnarea unor manifestări psiho-organice ce apar pe măsura înaintării în vârstă a bărbaților, după vârsta de 50 de ani, cauzate de scăderea progresivă a nivelului testosteronului în sânge. Controversele sunt legate însă de constatarea că – deși nivelul testosteronului scade cu vârsta la majoritatea bărbaților – manifestările acestei scăderi nu sunt resimțite integral sau cu aceeași intensitate decât de o parte dintre aceștia”, subliniază urologul Dragoș Ciovică. Cei mai predispuși să prezinte simptomele andropauzei sunt bărbații care suferă și de alte afecțiuni asociate, în special obezitate. Specialiști citați de „International Journal of Clinical Practice” au făcut legătura între andropauză și diabet de tip 2, hipertensiune arterială, osteoporoză, sindrom metabolic și tulburări endocrine care cresc riscul de infarct.