Din cuprinsul articolului
Lipsa contactelor intime te îmbolnăvește. Potrivit specialiştilor, viaţa sexuală nu trebuie începută nici prea devreme, dar nici prea târziu. Intervalul optim este între 18 si 22 de ani, şi la fete, şi la băieţi, când ambii sunt maturi fizic şi pishic.
Cei care îşi încep viaţa sexuală mai devreme au un risc crescut de boli venerice însă nici amânarea acestui moment nu este benefică organismului. Iată câteva afecţiuni legate de contactelor intime:
Lipsa contactelor intime duce la dezechilibre hormonale
În cazul femeilor, sunt mai frecvente afecţiunile ovarului şi ale colului uterin sau instalarea menopauzei timpurii. O viaţă intimă normală reglează activitatea hormonală şi menţine sănătatea aparatului reproducator. Femeile care îşi pierd virginitatea mai târziu, în general, după 22-24 de ani, se confruntă cu disfuncţii ovariene precum chisturile, dar şi cu probleme dermatologice severe, precum acneea rezistentă la tratament.
Cancer de prostată şi impotenţă
Bărbaţii pot dezvolta, în timp, probleme de ejaculare şi chiar impotenţă. Lipsa relațiilor intime afectează şi prostata. Potrivit unui studiu australian, bărbaţii care au mai mult de cinci ejaculări pe săptămână prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată.
Sunt studii care arată că persoanele care nu au o viaţă intimă activă au un risc mai mare de a dezvolta cancer, însă nu toţi medicii oncologi agreează această idee. „Abstinenţa nu favorizează bolile maligne, ba din contră, poate feri de infecţia cu virusuri care pot conduce la cancer”, explică medicul oncolog Florin Băcanu, din Bucureşti.
Lipsa contactelor intime duce la boli de inimă şi depresie
Lipsa contactelor intime predispune şi la afecţiuni cardiace ori ale oaselor (osteoporoză), dar cel mai mult oamenii sunt afectaţi în plan psiho-emoţional.
Abstinenţii sunt mai predispuşi atacurilor de panică, depresiei, problemelor de atenţie şi concentrare, spun psihologii. „Actul intim duce la eliberarea unor hormoni care vă ajută să vă simţiţi bine. Când viaţa intimă nu se suprapune cu ceea ce vă doriţi, apar frustrările, nevrozele. Totuşi, atunci când abstinenţa este liber consimţită sau educaţională, apar mai puţine probleme în plan psihic”, spune psihologul Roxana Mischianu de la Spitalul Colentina din Bucureşti.
Dacă treceţi prin perioade de separare de partener, din motive profesionale, sfatul psihologului este să înlocuiţi activitatea intimă cu sporturi foarte dinamice, dans, masaj, yoga şi alte activităţi care pot duce la relaxare.
kilograme în plus
Nu în ultimul rând, trecerea de la o viaţă sexuală foarte activă la una pasivă poate duce la îngrăşare. O jumătate de oră de relații intime înseamnă 85 de calorii pierdute sau chiar mai mult. „Este foarte important să menţineţi echilibrul prin sport şi să nu compensaţi prin mâncare”, mai sugerează specialistul.