Din cuprinsul articolului
Cele mai comune deficiențe de nutrienți sunt de fier, iod și vitamina A. Le puteți combate fără să apelați la suplimente alimentare cu ajutorul alimentației.
Deficiența de fier
Fierul este un element important și ajută la transportarea oxigenului în întreg corpul. Fără fier celulele ar fi deprivate de oxigen și vor apărea simptome precum oboseala, iritabilitatea, dificultățile de respirație.
Peste 2 miliarde de oameni suferă de anemie cauzată de lipsa de fier. Iată ce alimente pot combate anemia:
- Carne de vită sau pui
- Spanac și alte legume cu frunze de culoare verde închis
- Sfeclă roșie
- Nuci
- Fasole
- Cereale integrale
- Fructe de mare
- Ciocolată neagră
Adulții au nevoie de 8-10 mg de fier pe zi. Copiii în creștere și femeile însărcinate au nevoie de mai mult fier. De reținut: vitamina C ajută la absorbția fierului în organism.
Lipsa de iod
Iodul joacă un rol important în producerea hormonilor tiroidieni. În schimb, acești hormoni reglează diferite procese metabolice. Cum corpul nu poate produce iod, trebuie inclus în dietă. Lista alimentelor bogate în iod cuprinde:
- Sare iodată
- Fructe de mare
- Lapte organic
- Cartofi
- Ouă
- aproximativ 740 milioane de persoane au această deficiență nutrițională
- Necesarul zilnic este de 150 micrograme.
- Deficiența de iod poate duce la: infertilitate, boli autoimune, hipertensiune și risc crescut de cancer de tiroidă
Lipsă de vitamina A
La fel ca și în cazul iodului și fierului, deficiența de vitamina A este cauzată tot de alimentație și poate fi rezolvată tot cu ajutorul unor alimente.
- Aproximativ 2.8 milioane de copii sub 5 ani și-au pierdut vederea din cauza acestei deficiențe
- Slăbește sistemul imunitar.
- Cauzează infecții respiratorii și probleme ale pielii
Consumul regulat de morcovi, cartofi dulci, legume cu frunze verzi, pește, caise uscate și pepene galben ajută la obținerea necesarului zilnici de vitamina a (5000 IU )