Sari la conținut

Lipsă acută de medici la secţia UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu

Spital
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu se confruntă cu problema acută a lipsei medicilor.

În condiţiile în care şeful UPU a suferit un accident vascular cerebral, în 1 noiembrie, iar alţi medici sunt fie în concediu, fie bolnavi, gărzile la unitatea unde se prezintă zilnic peste 150 de pacienţi sunt asigurate de doar două doctoriţe.

Un singur medic de gardă!

”Noi, în Unitatea de Primiri Urgenţe avem cinci medici, din care unu este în concediu de creştere şi îngrijire copil, unu este cu jumătate de normă în urma unui accident nefericit – a avut un infarct renal – şi şeful UPU care pe data de 1 noiembrie a avut un AVC hemoragic.

Mai sunt alte două doctoriţe şi medici din extern care ne ajută la gărzi”, a declarat la Medika Tv managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Dragoş Chivu.

El a explicat că, pentru 3 noiembrie, Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului a avut un singur medic de gardă, iar medicii din spital ”s-au mobilizat” pentru a asigura garda la Primiri Urgenţe, în condiţiile în care în 24 de ore la UPU Giurgiu se prezintă 150-180 de pacienţi. ”Vă daţi seama, numai să zici: bună ziua la fiecare, un singur medic, cât este de solicitant”, a spus managerul, potrivit News.ro.

Medic fals
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

El a explicat că medicul şef al UPU din cadrul Spitalului Judeţean Giurgiu a suferit accidentul vascular cerebral acasă, după ce a ieşit din tura de gardă, iar epuizarea nu este o cauză care să poată fi exclusă.

Medicii români, tot mai afectaţi de sindromul de burnout

Medicii români sunt afectați de sindromul de burnout, 36% fiind într-o stare gravă sau foarte gravă de epuizare, iar categoriile cele mai afectate sunt femeile și tinerii, în vreme ce 58% din medici spun că sunt epuizați fizic, arată cel mai amplu sondaj realizat de Colegiul Medicilor din România.

Specializările medicale cele mai predispuse la epuizare sunt medicii de la serviciul de ambulanță, oncologii, hemato-oncologii, pediatrii și chirurgii. Lipsa resurselor, relațiile dificile cu pacienți și colegi, birocrația excesivă și absența recunoașterii sociale sunt de asemenea factori care contribuie la epuizarea medicilor.

„Sindromul epuizării e o problemă destul de larg răspândită în medicina din România. Volumul de muncă foarte ridicat, sarcinile numeroase, presiunea timpului, încărcătura emoțională și deciziile dificile care trebuie luate imediat”, a declarat președintele Colegiului Daniel Coriu, precizând că epuizarea are consecințe directe asupra tratării pacienților.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel