Sari la conținut

Lipsa acestor vitamine produce inflamație și dă dureri puternice de spate

durere de spate
Sursa foto: Arhivă Doctorul Zilei

Printre cauze, când vine vorba de dureri de spate și de articulații se poate afla lipsa unor vitamine. Durerile puternice de spate și de articulații pot fi cauzate de o simplă deficienţă a unei singure vitamine, scrie healthyfoodhouse.com.

Vitamina D nu este o vitamină, ci este mai degrabă asemenea unui hormon. În loc să fie produsă de tiroidă, ea este produsă de piele, când este expusă la soare. Ea este necesară pentru numeroase procese în organism.

Deficitul de vitamine B și D cauzează dureri de spate

Cortizolul are nevoie de cantităţi mari de vitamina D pentru a fi produs. Cantităţi insuficiente de cortizol produc durere şi inflamare a articulaţiilor. De aceea este nevoie de cure de cortizon pentru a alina durerea.

Durerea de spate are legătură cu lipsa de vitamina D  şi cu deficienţele de vitamina B12, B5 şi B6.

Durerile de cap apar la persoanele cu lipsă de vitamina D pentru că acestea dorm prost şi suferă de depresie. Lipsa de somn, asociată cu durerea provocate de lipsa vitaminei D contribuie la durerile de cap.

Profesor doctor Doina Catrinoiu, diabetolog și nutriționist, de la Universitatea Ovidius Constanța, ne-a vorbit despre simptomele lipsei de vitamina D din organism, dar și cum putem evita o asemenea lipsă.

Cum știi că ai lipsă de vitamina D

Așadar, cum știm că nu avem suficientă vitamina D în organism? Care sunt simptomele? Cum ne putem adapta alimentația pentru a beneficia de efectele vitaminei D, pentru a avea toată viața o osatură rezistentă?

În ceea ce privește simptomele, „există câteva pe care le prezintă adultul, ca de exemplu tetania sau – cum se numește popular – cârceii, care sunt un semn de lipsă de vitamină D și, în mod normal, arată lipsa de calciu. Mai este, de asemenea, spasmofilia, care de multe ori este supradiagnosticată, după pă- rerea mea”. În general, există un deficit de vitamina D în rândul populației, din cauza alimentației.

Surse de vitamina D

Românii mănâncă foarte puțin pește. Cea mai importantă sursă de vitamina D este peștele gras – somonul de exemplu (deși orice tip de pește conține vitamina D). Alte alimente care ne pot ajuta în acumularea de vitamina D sunt carnea de vită, brânzeturile, gălbenușul de ou.

Oricum, sursa cea mai importantă și care absoarbe cel mai bine calciul este peștele gras, ficatul de pește. „La noi există așa o idee că peștele gras îngrașă, dar atunci ce să mai vorbim de carnea grasă? Peștele gras este foarte bun, bogat în radicali liberi, o sursă foarte importantă și foarte sănătoasă pentru organism. Ar trebui o educare mai clară a populației în ceea ce privește consumul de pește. Și la adulți, și la copii”, ne spune dr. Doina Catrinoiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel