Limitarea timpului de ecran al copiilor crește sănătatea mintală în câteva zile

Restricționarea timpului pe ecran este esențială pentru promovarea sănătății fizice a copiilor, a abilităților sociale și a dezvoltării generale. Iar aceste beneficii se pot manifesta în doar câteva zile.

Un nou studiu a arătat că reducerea timpului pe ecran la trei ore pe săptămână poate îmbunătăți rapid bunăstarea mentală și comportamentul copiilor. Potrivit studiului realizat de Dr. Jesper Schmidt-Persson de la Universitatea din Danemarca de Sud și echipa sa, beneficiile pentru sănătatea mintală din limitarea timpului pe ecran la copii vor fi observabile în doar două săptămâni.

Timpul pe ecran al copiilor ar trebui redus drastic, spun experții

Constatările s-au bazat pe evaluarea a 181 de participanți cu vârste cuprinse între patru și 17 ani din 89 de familii. Jumătate dintre participanți li s-a cerut să-și limiteze timpul liber pe ecran la maximum trei ore pe săptămână timp de două săptămâni, în timp ce restul participanților li s-a cerut să-și continue obiceiurile obișnuite pe ecran.

Este important de reținut că timpul restricționat pe ecran nu a cuprins utilizări esențiale, cum ar fi temele școlare sau temele pentru acasă, ci au vizat în mod specific activități recreative pe ecran.

După perioada de probă, copiii din grupul de intervenție au demonstrat o îmbunătățire notabilă a comportamentului și a bunăstării lor emoționale. Folosind Chestionarul de puncte forte și dificultăți (SDQ), cercetătorii au observat o reducere a provocărilor comportamentale echivalentă cu trecerea de la categoria „limită” la categoria „normală” în decurs de două săptămâni.

Au fost observate îmbunătățiri semnificative în problemele emoționale și dificultățile de la egal la egal, precum și în comportamentul prosocial, arătând că reducerea timpului pe ecran poate ajuta copiii să gestioneze emoțiile și să îmbunătățească interacțiunile sociale.

„Această analiză secundară a unui studiu clinic randomizat a constatat că o reducere pe termen scurt a utilizării ecranelor media în timpul liber în cadrul familiilor a afectat pozitiv simptomele psihologice ale copiilor și adolescenților, în special prin atenuarea internalizării problemelor comportamentale și îmbunătățirea comportamentului prosocial. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă aceste efecte sunt durabile pe termen lung”, au scris cercetătorii în studiul publicat în jurnalul Jama Network.

Studiul nu a examinat posibila explicație din spatele impactului pozitiv al limitării timpului pe ecran, dar cercetătorii cred că s-ar putea datora faptului că participanții au mai mult timp pentru interacțiunile sociale.

Recent Posts

Un nutriționist celebru demontează „Mitul Cinei”. Reguli sparte

„Mitul cinei” a fost demontat de către medicul Adrian Copcea. Este vorba despre faptul că…

8 minute ago

ANM, în alertă! Ciclonul care face ravagii în Europa ajunge în România

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul irlandez care a face…

38 de minute ago

Alertă la graniţă! Toate mașinile care intră din Bulgaria vor fi dezinfectate obligatoriu

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat de urgență Centrul Național…

o oră ago

TOP 5 alimente şi condimente care subțiază sângele precum medicamentele

Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…

2 ore ago

Bolile inflamatorii intestinale, mai bine diagnosticate de AI decât medicii (STUDIU)

Medicina viitorului pare din ce în ce mai promiţătoare, iar inteligența artificială (AI) va putea…

2 ore ago

Fructul minune cu cel mai mare conţinut de calciu. Previne osteoporoza!

Desigur, știm cu toții că produsele lactate sunt o sursă populară al unuia dintre cele…

3 ore ago

Citeste si: