Sari la conținut

Limita dintre greşeala profesională şi culpa penală. Președintele Colegiului Medicilor: „E mai simplu să spui: nu este de mine”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cadrele medicale din România sunt în burn-out

Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România, afirmă că un subiect care îi preocupă în acest moment pe medici este limita dintre greşeala profesională şi culpa penală. Potrivit Președintelui, acesta este unul dintre motivele pentru care unii medici nu îşi asumă anumite proceduri şi trimit pacienţii către alte spitale, existând cazuri în care ”pacientul se pierde pe drum”.

Necesitatea reglementării clară a culpei penale în cazul actului medical.

”Care este limita dintre culpa profesională, greşeala profesională şi culpa penală? Unde începe culpa penală? Aici trebuie să fie foarte bine reglementat prin lege, pentru că ăsta este motivul pentru care avem ceea ce se numeşte medicină defensivă.

Mulţi colegi nu se vor băga. Dau un exemplu banal: traheostomie. Acest lucru poate să-l facă, într-o urgenţă, orice medic. Dar într-un spital ăla spune: nu am această competenţă, de ce să o fac? Deci hai să facă spitalul următor: se transferă. Se transferă, se transferă, se transferă şi pacientul se pierde pe drum.

Medicina defensivă se întâmplă în fiecare zi. În fiecare zi se întâmplă medicină defensivă, neasumare, pentru că e cel mai uşor lucru să spui: nu este de mine, este de Bucureşti, este de spitalul x.

Şi atunci vor trimite toate cazurile complicate în spitalul x, nu dau exemple, asta o vedem în fiecare zi, o trăim în fiecare zi”, a afirmat Daniel Coriu, luni seară, la Medika Tv.

Burnout sever în rândul medicilor

Coriu a mai spus că peste o treime dintre medicii din România se confruntă cu fenomenul de burn-out la nivel ”ridicat şi foarte ridicat”, conform unui studiu recent.

El susţine că s-a ajuns chiar la cazuri de sinucidere în rândul medicilor din cauza epuizării la locul de muncă.

”Studiul nostru a arătat că 36% din medicii noştri sunt în burn-out nivel ridicat şi foarte ridicat şi trebuie să înţelegem că burn-out-ul nu este o simplă epuizare, burn-out-ul este o boală care înseamnă distanţare mentală, înseamnă uneori afectare cognitivă, înseamnă o epuizare maximă.

Şi un astfel de doctor ajuns în burn-out, ars pur şi simplu, nu va mai fi capabil să ofere empatie. Aici ne aflăm. Adică acei medici suprasolicitaţi, în special în centrele mari, în spitale de urgenţă, în zone unde fluxul de pacienţi este mult prea mare şi medicii sunt disperaţi.

Ceea ce ne îngrijorează foarte mult este faptul că apare un fenomen de somatizare, apar fenomene fizice, somatice, greaţă, vomă când se apropie de locul de muncă sau chiar depresii, depresie, chiar tendinţă la suicid şi avem cazuri recente.

Avem chiar, din păcate, suiciduri finalizate, tendinţe finalizate, deci există, e ceva care ne îngrijorează şi aici ar trebui să avem o soluţie, dar soluţia este la nivel de sistem”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor, luni, la Medika Tv.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

”Dezechilibrul în repartiţia medicilor este principala noastră problemă”

Președintele CM a mai spus că deşi România se apropie de standardul în ceea ce priveşte numărul de medici la o mie de locuitori, distribuţia acestora în judeţe este una inegală, existând zone unde numărul medicilor la mia de locuitori este mult peste standard, dar şi zone care se confruntă cu deficit de medici.

”Noi avem 55.600 de medici, dar marea majoritate a lor sunt concentraţi în centrele universitare.

În Bucureşti avem peste 7 medici la o mie de locuitori, standardul ar fi să fie în jur de 3-3,5 medici la 1.000 de locuitori.

În România avem undeva la 2,9 (medici la o mie de locuitori – n.r.), deci aproape de standard.

Dar ceea ce este foarte complicat în România este dezechilibrul major, pentru că avem Bucureşti, cu peste 7 la o mie de locuitori, avem alte zone universitare – Dolj, Timiş, Cluj, Iaşi – cu între 4 şi 6 medici la o mie de locuitori, deci foarte bine, asta este România ideală.

Dar restul, avem încă 11 judeţe în arcul carpatic care au între 2 şi 4 medici la o mie de locuitori, dar avem 24 de judeţe, jumătate din ţară, a doua Românie, care au între unu şi doi medici la o mie de locuitori şi două judeţe, Ilfov şi Călăraşi, care au sub un medic la o mie de locuitori.

Acest dezechilibru în repartiţia medicilor este principala noastră problemă”, a declarat Daniel Coriu, luni seară, la Medika Tv.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel