Sari la conținut

Limfocite mărite la analize: Cancerul și bolile de tiroidă, printre cauze

analizele medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dacă ai limfocite mărite în sânge, e posibil să existe o infecție în organism, dar nu numai. Limfocitele sunt principalele celule ale sistemului imunitar, care sunt responsabile pentru toată protecția noastră internă. Limfocitele sunt un tip specific de globule albe, fiind principalele celule ale sistemului imunitar.

O creștere a concentrației de limfocite se numește limfocitoză. De cele mai multe ori, numărul acestora crește în caz de gripă. Gripa va fi însoțită întotdeauna de limfocitoză, indiferent cât de gravă ar fi. De asemenea, fenomenul poate fi urmărit și în stadiul inițial al infecției cu HIV. În timpul unei infecții herpetice de orice tip se pot manifesta limfocitele mărite.

Boli care pot provoca limfocitoza

Mai mult decât atât, o dată cu debutul varicelei va exista mereu și limfocitoză. Orice hepatită virală va schimba și formula sângelui, crescând nivelul limfocitelor. Multe persoane suferă de limfocite crescute în timpul rubeolei, tusei convulsive, oreionului sau denumit popular oreion, sifilisului și tuberculozei.

Este bine să știi că există și alte afecțiuni care nu sunt asociate cu boli oncologice, infecțioase, parazitare, dar pot, de asemenea, să modifice dramatic funcționarea sistemului imunitar și să-l stimuleze să crească numărul de limfocite.

De regulă, pe fondul alcoolismului, există o epuizare cronică a sistemului imunitar, dar în prima etapă există o creștere rapidă a numărului de limfocite. Fumatul frecvent poate provoca, de asemenea, producția excesivă de limfocite. Recepția substanțelor necrotice, medicamente. Unele analgezice, antibiotice, pot provoca o creștere a nivelului de limfocite.

În corpul feminin, starea dinaintea menstruației poate crește numărul de limfocite din sânge. Acest fenomen se poate manifesta și din cauza unui post prelungit sau diete.

Consumul de alimente bogate în carbohidrați crește numărul de limfocite din sânge. Deși există un mecanism ușor diferit. Cel mai adesea acest lucru se datorează nu efectului direct al carbohidraților asupra concentrației limfocitelor, ci indirect, prin creșterea florei fermentative și fungice în intestin. De asemenea, microbiota intestinală va stimula schimbarea limfocitară.

Limfocite mărite din cauza tiroidei

Deteriorarea glandei tiroide, în special hipotiroidismul, va stimula constant o concentrație crescută de limfocite. Unele afecțiuni alergice pot declanșa limfocitoza. Otrăvirea cu substanțe toxice, cum ar fi, plumb, arsen, disulfură de carbon, orice încălcare a sistemului imunitar, poate provoca, de asemenea, limfocitoză.

Tulburările endocrine, în primul rând perturbarea glandei tiroide, perturbarea glandelor suprarenale, perturbarea ovarelor, stadiile incipiente ale unor boli oncologice, provoacă creșterea numărului de limfocite.

Există situații în care este nevoie de îndepărtarea splinei, acest lucru poate stimula o creștere a concentrației de limfocite. De asemenea, utilizarea anumitor vaccinuri. Când ne vaccinăm, trebuie să fim pregătiți de faptul că întotdeauna va exista o perioadă de creștere a limfocitelor.

Acest lucru este normal, deoarece ni se administrează un vaccin care este fie o particulă, fie un agent infecțios slăbit, iar sistemul imunitar se va comporta ca un agent patogen normal. Activitatea fizică excesivă poate duce și la o stare de limfocitoză.

Bolile autoimune, pot duce și la creșterea nivelului de limfocite din sânge. În primul rând, trebuie să fii atent la boala Crohn. Aceasta este o boală inflamatorie cronică severă mediată imun a tractului gastrointestinal.

În sine, limfocitele mărite nu sunt un diagnostic, sunt un simptom care poate reflecta lista uriașă de boli menționate anterior. Prin urmare, dacă ați trecut un test general de sânge cu un număr de leucocite, ați văzut că concentrația de limfocite a depășit valoarea de referință, în funcție de vârsta, atunci acesta ar trebui să fie un semnal important pentru tine.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel