Din cuprinsul articolului
Conform doamnei doctor Angelica Nour-Dincă, termenul generic de artroza reuneste mai multe suferinte ale articulatiilor, de cauza degenerativa, avand ca trasatura comuna distrugerea cartilajului articular, urmata apoi de modificari ale tuturor structurilor din componenta articulatiei.
Consecintele acestor remanieri ale componentelor articulare sunt : durerea, impiedicarea miscarilor normale si deformarile.
Artroza apare de obicei in urma actiunii mai multor factori de risc. Astfel, printre factorii care cresc riscul de a face osteoartrita, se numara:
- Varsta inaintata. Riscul de a face osteoartrita creste pe masura inaintarii in varsta.
- Femeile sunt mai expuse riscului de a face osteoartrita, fara sa se stie cu exactitate de ce.
- Supraponderalitatea, obezitatea. Surplusul de kilograme contribuie la aparitia osteoartritei. Greutatea mare este un stres pentru articulatiile soldului si ale genunchilor. De asemenea, tesutul adipos produce proteine care pot cauza inflamatie in si in jurul articulatiilor.
- Traumatisme articulare. Unele accidente precum cele produse in timpul practicarii unor sporturi pot creste riscul de osteoartrita. Chiar si cele care s-au produs in urma cu multi ani si care pareau ca s-au vindecat pot sa cauzeze osteoartrita.
- Stresul repetat la nivelul articulatiei. Daca, prin natura meseriei sau a sportului pe care il practici, cauzezi un stres articulatiei, este posibil sa faci osteoartrita.
- Malformatii osoase. Unele persoane au din nastere malformatii osoase sau cartilaj anormal.
- Unele boli metabolice. Printre acestea se numara diabetul si hemocromatoza, o boala ereditara in care organismul absoarbe si stocheaza prea mult fier.
Rețele doamnei Lidiei Fecioru sunt întotdeauna încunutate cu succes. Mai jos regăsiți sfaturile dumneai privind tratarea artrozei.
Lidia Fecioru a prezentat în emisiunea „Adevăruri Ascunse” leacul zilei pentru cei care suferă de artroză cu depuneri de sare.
„Se iau 50 de grame de tinctură de iod și se zdrobesc 10 pastile de aspirină. Se agită până când iodul devine incolor și aspirina se topește. Să ne ungem acele depuneri de săruri, de monturi. Ne asigurăm de căldură, punem ciorăpel, mănuși. E pe termen lung”, a spus Lidia Fecioru.