Din cuprinsul articolului
Noaptea de Revelion este o ocazie ideală pentru a sărbători, dar și pentru a urma tradiții și obiceiuri menite să aducă noroc, sănătate și prosperitate în noul an. Lidia Fecioru a împărtășit mai multe tradiții populare, superstiții și sugestii pentru o trecere optimistă și plină de speranță în 2025.
Tradiții și obiceiuri românești de Revelion
Îngroparea anului vechi. La miezul nopții, oamenii obișnuiesc să facă baie și să se îmbrace în haine curate și frumoase. Este un ritual simbolic de curățare și de pregătire pentru noul an. Hainele vechi sau nefolosite sunt scoase afară din casă, pentru a lăsa loc lucrurilor noi și pozitive.
Vâscul: agățat sub lustră, vâscul simbolizează norocul și iubirea. Tradiția spune că sărutul sub vâsc aduce bunăstare în relație.
„Suntem multe naționalități în România și fiecare are bucățica lui. Și tătarii din România și lipovenii și maramureșenii, fiecare are câte o bucățică din fiecare.
Îngroparea anului este o tradiție foarte benefică. La miezul nopții, lumea își face baie și se îmbracă frumos. Este ca un ritual de curățare.
Înainte, hainele pe care oamenii nu le mai purtau sau care erau vechi, erau scoase afară din casă.
Oamenii își mai pun și vâsc în casă, sub lustră, și se sărută sub ea. Este o tradiție aducătoare de noroc.”, a spus Lidia Fecioru în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse.
Culoarea hainelor:
- Verde: Este considerată aducătoare de bani și prosperitate.
- Auriu: Protejează de energiile negative și atrage norocul.
- Roșu: Rămâne o alegere populară, simbolizând pasiunea și vitalitatea.
Lumânări colorate: așezate pe masa de Revelion, acestea simbolizează speranța și bucuria. Fiecare culoare poate reprezenta o dorință pentru anul ce vine.
Paharul de șampanie: în trecut, tradiția spunea să spargi paharul de șampanie în noaptea dintre ani pentru a atrage noroc.
Lidia Fecioru: „Culoarea verde aduce bani, iar auriul ne protejează de energii negative”
„Pe vremea mea, paharul de șampanie se spărgea în noaptea dintre ani.
De 1 ianuarie se urează la mulți ani și se sorcovește. Chestia asta este pentru a aduce bunăstare și pentru a aduce noroc la bani.
Trebuie să punem lumânări colorate pe masa de Revelion. Ne aduce bucurie și speranță în noul an.
Ne putem îmbrăca și în verde de Revelion, nu doar în roșu. Culoarea verde ne aduce bani. Dacă ne îmbrăcăm în auriu, vom fi protejați de toate energiile negative.
Peștele să nu lipsească de pe masă și nici strugurii. Să ne punem câte o dorință la fiecare boabă de strugure pe care o mâncăm. La fiecare bătaie a ceasului.
Totodată, se mai sparge un doveac de Anul Nou. Dacă semințele zburau și dovleacul se spargea în mai mult de trei bucăți, asta era semn că următorul an va fi un an norocos și bun. Dacă doar se crapa, asta era o problemă. La fel și dacă era stricat în interior, asta înseamna că persoana care a aruncat dovleacul va pierde un membru al familiei.
La Napoli, în Italia, oamenii aruncă peste geam tot ce simt ei că nu îi mai leagă de acel an.
Lidia Fecioru: Autosugestia este foarte importantă. Prima dată să crezi în ea, apoi să fii convins că ceea ce îți dorești
În Elveția și Austria localnicii se costumează în noaptea de Revelion. Și în Basarabia există chestia asta în noaptea dintre ani. Era carnavalul de Anul Nou.
În Grecia, copiii își lasă ghetuțele lânge șemineu să primească cadouri de Sfântul Vasile.
În Ecuador și Peru, se fac păpuși de cârpă care se pun în fața casei, iar la miezul nopții li se dau foc pentru a alunga energiile și spiritele negative.
În Portugalia, strugurii sunt înlocuiți cu smochine pentru îndeplinirea dorințelor în noaptea dintre ani.
Dorința la trecerea dintre ani este foarte importantă. Să crezi în ea. Autosugestia este foarte importantă. Prima dată să crezi în ea, apoi să fii convins că ceea ce îți dorești se va îndeplini și apoi să o pui”, a mai spus Lidia Fecioru.
Aceste obiceiuri și credințe ne amintesc de importanța speranței și a energiilor pozitive atunci când întâmpinăm un nou început. Fie ca Revelionul să vă aducă bucurii, sănătate și împliniri în 2025!