Din cuprinsul articolului
Probabil cunoașteți beneficiile usturoiului în dieta dumneavoastră, dar ceaiul de usturoi este un alt remediu natural important care poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, înainte de a adăuga orice ceai puternic din plante la regimul dumneavoastră de sănătate, este important să înțelegeți cum să îl pregătiți corect, precum și ce beneficii potențiale are.
Ce este ceaiul de usturoi?
Ceaiul de usturoi este o băutură caldă făcută cu căței de usturoi și, deși s-ar putea să nu sune ca cea mai gustoasă băutură, poate fi foarte benefică pentru sănătatea ta.
Usturoiul este cunoscut științific ca Allium sativum și conține niveluri ridicate de vitamine A, B și C, precum și compuși sulfuric, alicină, diverși antioxidanți și alte ingrediente active. Când mănânci căței de usturoi sau îi incluzi în alimentație, beneficiezi de aceste componente, dar concentrația este adesea destul de scăzută.
De mii de ani, ceaiul de usturoi a fost un remediu natural de încredere, datând încă de la vechii greci. Dacă reușiți să treceți peste aroma inițial neplăcută, veți fi surprins de energia suplimentară și de starea generală de bine pe care le poate oferi o ceașcă zilnică de ceai de usturoi.
Lidia Fecioru dezvăluie cum putem să ne bucurăm de proprietățile ceaiului de usturoi
„Există ceaiul de usturoi, dar pe care putem să-l bem sub diverse forme.
Se folosesc doi căţei de usturoi. Mai avem nevoie şi de un pahar cu apă fierbinte. Punem în pahar usturoiul tăiat şi acoperim. Lăsăm până se răceşte şi amestecăm bine. Dăm totul prin strecurătoare şi bem apa pe stomacul gol, la prima oră.
Rinichii vor funcţiona mai bine. Sângele se dilată, iar nivelul de zahăr din corp scade. Mai mult decât atât, ni se va îmbunăţi vederea şi circulaţia. Creierul va funcţiona ca un ceas. Este bun şi pentru paraziţi.
Totodată, mai putem face un ceai de usturoi. Avem nevoie de trei căţei de usturoi, 3 pahare cu apă, suc de la o lămâie şi miere. Se pun toate într-un castron şi se fierbe. Strecurăm totul şi putem bea acest ceai. Are aceleaşi efecte.”, a spus Lidia Fecioru, în cadrul rubricii Leacul zilei de la Antena 3.
Efectele benefice ale ceaiului de usturoi
Imbunatateste imunitatea
Ceaiul de usturoi are in componenta compusi antibacterieni si antifungici, fiind astfel un bun stimulator al sistemului imunitar, protejandu-va de o gama larga de agenti patogeni infectiosi.
Regleaza presiunea sanguina
Studiile au asociat ingredientele active din usturoi cu tensiunea arteriala scazuta si au demonstrat ca extractul de usturoi scade nivelului colesterolului. Acest lucru poate reduce riscul de ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral, precum si de boli coronariene.
Imbunatateste sistemul respirator
Daca suferiti de tuse, raceala, durere in gat sau congestie sinusala, o singura cana din acest ceai va poate ajuta la eliminarea congestiei si la reducerea inflamatiei in tractul respirator. De asemenea, ajuta la accelerarea pana la vindecarea si eliminarea infectiei care sta la baza acestor afectiuni.
Pierdere in greutate
Ceaiul de usturoi este capabil sa stimuleze metabolismul, ceea ce poate creste arderea grasimilor, fiind de ajutor in eforturile de pierdere in greutate, in timp ce suprima partial apetitul.