Sari la conținut

Lidia Fecioru: acestea sunt gesturile care trădează un om invidios!

Invidia este o emoție care apare atunci când o persoană își dorește ceva ce are o altă persoană, indiferent dacă acel lucru este o posesie materială sau succes sau statură percepută. Remarcabilă pentru statutul său ca unul dintre cele șapte păcate capitale, invidia a fost studiată pe larg în domeniile filosofiei și psihologiei, printre altele.

Să înțelegem invidia

O experiență emoțională complexă, invidia poate consta din multe elemente: dor, sentimente de inferioritate, rea voință față de persoana invidiată, resentimente și vinovăție.

Când o persoană devine invidioasă, aceasta se datorează adesea unui anumit grad de nemulțumire față de sine. Cu alte cuvinte, invidia apare atunci când o persoană crede că a avea ceea ce are o altă persoană ar crește propria fericire.

Invidia ar putea implica, de asemenea, un anumit grad de dorință ca cealaltă persoană să nu aibă obiectul sau calitatea invidiată.

Invidia vs. Gelozia

Invidia și gelozia sunt concepte distincte în domeniul psihologiei, deși termenii sunt adesea folosiți în mod interschimbabil.

La fel ca invidia, gelozia este o emoție complexă cu multiple fațete, dar gelozia există de obicei în contextul relațiilor.

Mai exact, gelozia apare atunci când un individ se teme să nu piardă o relație importantă cu altcineva: este frica de a pierde ceea ce are deja și vrea să păstreze. Invidia, pe de altă parte, apare de obicei atunci când se dorește realizarea, statutul sau posesiunile altuia: emoția se concentrează pe ceea ce o persoană nu are.

Lidia Fecioru: cum recunoaștem comportamentul unei persoane invidioase?

„Arată ca şi noi, doar că comportamentul îl trădează.

El face complimente nesincere. Tu ştii că nu arăţi chiar bine într-o rochie, dar el spune că îţi stăm bine. Noi simţim complimentele nesincere.

Se vede imediat când cineva nu te place. E suficient să întorci capul să vezi grimasa de pe faţa.

Sunt oameni care nu se bucură de succesul tău. Întotdeauna se va găsi cineva să zică ceva. Când tu începi să spui ceva, el imediat intră peste tine şi spune că şi el la fel a făcut.

Cel care încearcă în orice discuţie să iasă în faţă. Sunt cei care nu se bucură de succesul tău. Plus că nu-l vor lua niciodată în serios.

Îşi expune imediat propriile lor realizări. Vorbesc despre propriile realizări, deşi nu le au, iar pe ale tale le minimalizează.

Într-un fel vor să te imite. Vor să imite şi să fie mai ceva ca tine. Mai cu moţ. Încep să te imite. Merg la tine, vorbesc ca tine, se îmbracă ca tine.

Concurează cu tine şi tind să obţină superioritate în orice. Goana după succes este starea lor permanentă. De foarte multe ori, chestia aceasta nu este rea. Este ceva constructiv.

Oamenii invidioşi te pot admira în cuvinte, dar te bârfesc pe la spate. Invidioşi pot fi şi în cercul nostru de prieteni.

Sunt oameni care ne urăsc fără a le face ceva. Chestia asta o întâlnim peste tot. E bine să stai departe de aceşti oameni.

E bine să păstrăm un pic de tampon. De obicei, şeful nu e invidios. Dacă e, te dă afară.

De multe ori, sunt invidii între fraţii. Unul este mai înţelept şi îl lasă pe celălalt să se scalde în gloria lui. Oamenii oricum văd lucrurile acestea.

Omul când e rău se vede pe faţă. Pe oameni îi simţi după valul de energie pe care îl au.”, a spus Lidia Fecioru, sâmbătă, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse de la Antena 3.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel