Leușteanul, beneficii uimitoare pentru sănătate! Este planta minune care dă gust mâncărurilor și ne susține sănătatea.
Aflat în trioul celor mai iubite plante aromatice, pe lângă mărar și pătrunjel, leușteanul are o aromă puternică, inconfundabilă, și proprietăți benefice pentru persoanele care îl integrează constant în meniurile zilnice.
Cea mai gustoasă metodă de a consuma leuștean
O ciorbă acrită fără leuștean poate părea incompletă. Leușteanul este cel mai bun ”companion” al ciorbei, indiferent de sortimentul acesteia. Îi conferă extra gust, extra aromă, un parfum inconfundabil și dacă la toate acestea se adaugă și beneficiile pentru sănătate, putem spune că o ciorbă pe zi ține doctorul departe.
Și reamintim că ciorba este un fel de mâncare foarte sănătos, hrănitor și nutritiv, sățios, pe care mulți nutriționiști îl recomandă pentru o dietă echilibrată.
De ce e bine să consumăm leuștean?
Leușteanul are proprietăți antiinflamatorii, calmează durerile stomacale, ajută la sănătatea colonului, reduce balonarea și iritația intestinală. Este, de asemenea, de ajutor în lupta cu artrita, guta și hemoroizii. Leușteanul conține vitaminele, printre altele, A și C, minerale, calciu, fier și potasiu, quercitină, importantă pentru sănătatea inimii.
Leușteanul vindecă infecţiile și dilată vasele de sânge, ajutând la îmbunătăţirea irigării cu sânge a extremităţilor.
Te scapă și de petele de pe față dacă freci zona cu frunze de leuștean, iar rănile se pot vindeca folosind cataplasme cu leuștean Vitamina A şi zincul din compoziţia sa stimulează creşterea şi întărirea firelor de păr, menţin secreţia uleiului natural al scalpului, iar vitamina C îl păstreză sănătos şi previne căderea lui.
Sucul din frunze proaspete, care se obţine prin mixarea acestora, detoxifică şi purifică sângele, iar ceaiul de leuştean este eficient în tulburări digestive, scaune proaste, formare de gaze, eliminarea urinei şi expectoraţiilor în caz de catar bronşic.
Pulberea din frunze uscate poate fi folosită atât la preparate culinare pentru aromatizare cât şi pentru infuzie în scop terapeutic.
Nu în ultimul rând, împrospătează respirația, anulează mirosurile puternice de alcool sau usturoi. Leușteanul nu se foloseşte în perioada sarcinii, iar cantităţile trebuie limitate în timpul alăptării.
Frunzele de leuştean conţin uleiuri volatile aromatice, vitaminele A şi C. De asemenea, cumarina (compus chimic cu gust amar) prezentă în frunzele de leuştean are efecte pozitive în caz de hipertensiune, septicemie, osteoporoză, astm, favorizează reducerea tumorilor şi a inflamațiilor şi suprimă pofta de mâncare.
Cine nu trebuie să consume leuștean
S-a observat însă un efect iritativ al leuşteanului, administrat în cantităţi mari şi pe perioade lungi de timp, în infecţiile renale.
Leuşteanul nu se foloseşte în perioada sarcinii şi se foloseşte în cantităţi moderate (maximum 3 g pe zi de frunze proaspete) în timpul alăptării.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…