Din cuprinsul articolului
Leptina, un hormon care te împiedică să slăbești. Leptina este o proteină secretată în mod natural de organism și care oferă o senzație de sațietate care limitează creșterea în greutate.
Ce este leptina și care este legătura cu obezitatea? Răspunsurile sunt oferite de un medic nutriționist.
„Leptina este un hormon digestiv care reglează depozitele de grăsime din organism, precum și apetitul. Se numește „ hormonul sațietății ” pentru că dă senzația de sațietate. Este un hormon anorexigen , adică unul care „taie pofta de mâncare” (spre deosebire de hormonii care cresc pofta de mâncare, cum ar fi grelina sau cortizolul ). Leptina este eliberată de țesutul adipos dar și de stomac”, potrivit medicului.
Pe lângă efectele sale asupra metabolismului energetic, leptina este, de asemenea, considerată o citokină care joacă un rol în imunitate. În cele din urmă, este implicat în metabolismul osos și în funcția de reproducere.
Din punct de vedere structural, leptina este o proteină de aproximativ 16 kDa (kilodaltoni), codificată de gena „OB” situată pe cromozomul uman 7 . A fost descoperit pentru prima dată în 1973 la șoareci.
Fiziologic, nivelurile de leptina sunt mai mari la femei decât la bărbați (la greutate egală, în raport cu diferența de proporție și distribuție a masei grase între cele două sexe).
După masă, leptina, produsă de stomac, intră în sânge. Prin atașarea de receptori specifici din hipotalamus , provoacă senzația de sațietate .
De asemenea, eliberată de țesutul adipos, o creștere a masei grase va avea ca efect stimularea sintezei acesteia și reducerea aportului alimentar în timp ce crește consumul de energie. Dimpotrivă, atunci când masa adipoasă devine rară, secreția de leptină scade, apare senzația de foame, precum și o reducere a cheltuielilor energetice.
Nivelul de leptină nu este singurul factor care controlează greutatea corporală; alți factori de influență includ: dieta generală, genetica, vârsta, sexul, nivelul de activitate, istoricul medical și sănătatea intestinală. Cu toate acestea, cercetările sugerează că alegerile alimentare, obiceiurile și modificările stilului de viață descrise mai jos pot ajuta la reglarea nivelului de leptină și îți permit să-ți menții mai ușor o greutate corporală sănătoasă:
Există așa ceva ca „alimente cu conținut ridicat de leptină”? Alimentele care sunt foarte sățioase (cele care te fac sa te simti sătul) pot fi considerate cele mai bune tipuri pentru îmbunătățirea sensibilității la leptină.
Studiile sugerează că exemplele de alimente procesate, inflamatorii care trebuie limitate sau evitate pentru a-ți regla hormonii de foame și sațietate includ:
• dulciuri precum prăjituri, gogoși, produse de patiserie, brownies și alte deserturi,
• suc și băuturi îndulcite,
• pizza,
• pâine albă, chifle,
• ciocolată, bomboane și înghețată,
• gustări sărate, cum ar fi chipsuri, covrigei și cartofi prăjiți,
• carne procesată și alimente prăjite.
Persoanele care consumă acest condiment prezintă riscuri scăzute de a face cheaguri de sânge. Acestea…
Pe 15 decembrie 2024, Luna Plină în Gemeni îi împinge pe nativi să iasă din…
Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…
De la 1 ianuarie 2025, majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale veniturilor, fiind vorba…
Ziua globală de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în România, pe…
Cazul băiatului de 16 ani cu peritonită lăsat să moară în Spitalul din Târgu Jiu a…