Din cuprinsul articolului
Leishmanioza, boală tropicală se răspândește rapid. Leishmanioza este o boala parazitara cauzata de parazitul Leishmania, răspândit de obicei prin intermediul înțepăturii muștelor de nisip.
Epidemiile fatale au avut loc in unele zone din Asia, Africa de Est si America de Sud. Medicii specialiști spun ca leishmanioza este una dintre cele mai periculoase boli tropicale dacă este neglijata. De asemenea, medicii specialisti, afirma ca leishmanioza este a doua cauza de deces provocat de paraziti, dupa malarie, potrivit sfatulmedicului.ro.
În ultimele decenii, Europa a înregistrat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de boli tropicale transmise de vectori, cum ar fi dengue , malaria și chikungunya. Clima afectează direct răspândirea și distribuția insectelor care transmit patogeni, cum ar fi țânțarii și fluturașii, deoarece ciclul lor de viață și supraviețuirea sunt legate de temperatură și umiditate.
Leishmaniasis este una dintre bolile tropicale care se răspândește din cauza încălzirii globale și figurează în lista de boli tropicale neglijate a Organizației Mondiale a Sănătății.
Este de fapt un grup de afecțiuni cauzate de parazitul Leishmania, transmis prin mușcătura de insecte numite flebotomine. Aceste insecte sunt mai mici și mai păroase decât țânțarii, cu aripi pe care le țin în formă de „V” atunci când sunt în repaus.
Leishmanioza are o serie de manifestări clinice diferite. Forma cutanată provoacă răni la nivelul pielii care se pot dezvolta în ulcere dureroase, iar varianta mucocutanată afectează membranele nasului, gurii și gâtului, provocând răni care pot desfigura definitiv pacientul. Cu toate acestea, cea mai gravă este forma viscerală, care afectează organele interne precum ficatul și splina, provocând febră, scădere în greutate și anemie. Dacă nu este tratată la timp, poate provoca moartea.
Spre deosebire de alte infecții tropicale, este prezentă în țările din sudul Europei ca boală zoonotică, adică se transmite de la animale la om. Cauzat de specia Leishmania infantum, principalul său purtător domestic sunt câinii.
În ultimii ani, s-a observat o creștere a cazurilor în zonele Europei unde boala este endemică, precum Portugalia , nordul Italiei , Grecia și Balcanii .
Cu toate acestea, un sondaj recent realizat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a arătat că nu este obligatoriu raportarea cazurilor de leishmanioză în toate țările cu cazuri transmise local și că puține țări monitorizează sau controlează infecțiile la animale sau la oameni.
Lipsa de pregătire și atitudinile reactive, mai degrabă decât preventive, din partea guvernelor europene au contribuit în mod semnificativ la răspândirea bolii.
Se estimează că o creștere medie cu un grad a temperaturii aerului duce la o creștere semnificativă a cazurilor de leishmanioză. Condițiile mai calde măresc supraviețuirea și mobilitatea fluturașilor, densitatea populațiilor lor, numărul de mușcături și dezvoltarea parazitului în interiorul lor. Verile mai lungi prelungesc perioada de transmitere și riscul de infectare a gazdelor, fie ele oameni sau câini.
Cel mai mare risc este de fapt deplasarea a milioane de turiști dinspre nord spre coasta Mediteranei. Acest lucru nu afectează doar oamenii, ci și animalele de companie: un număr mare de câini infectați trăiesc în zone neendemice și pot deveni sursa parazitului care stabilește o sursă locală de transmitere.
Creșterea numărului de persoane imunodeprimate. La fel ca în anii 1990, când co-infectia HIV-Leishmania a dus la o reapariție a leishmaniozei în sudul Europei, multe cazuri noi sunt raportate la persoanele care au primit un transplant de organ sau care primesc tratament imunosupresor. Aceste circumstanțe cresc susceptibilitatea lor la dezvoltarea bolii în caz de infecție.
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…