Din cuprinsul articolului
Legumele și fructele cu cele mai mari cantități de pesticide. Verificările efectuate recent la fructele și legumele vândute în magazine și piețe au scos la iveală probleme serioase. Analizele efectuate până acum indică o depășire a nivelului de pesticide în special la roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni.
Comercianții și agricultorii implicați au rămas fără marfă și au fost sancționați. De asemenea, aceștia se pot aștepta la controale periodice atât în piețe, cât și direct în solarii, până la finalul anului.
Începând de la începutul anului, 25 de fermieri și comercianți au fost amendați pentru utilizarea excesivă de pesticide. Analizele de laborator au confirmat că fructele și legumele lor depășeau limitele admise de pesticide și erau dăunătoare pentru consumul uman. După primirea rezultatelor, inspectorii au realizat noi verificări ale loturilor problematice și au prelevat probe suplimentare, atât din marfa expusă la vânzare, cât și din culturile încă necoapte ale agricultorilor.
Fermierii vizați vor fi monitorizați atent pe tot parcursul anului. Conform legislației, dacă rezultatele ulterioare ale probelor sunt favorabile, aceștia pot reveni pe piață.
Romeo Șoldea, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, a explicat, pentru știrile ProTV: „Inspectorul fitosanitar din județul în care activează producătorul este informat și se deplasează la locul producției. Aici, verifică registrul de tratamente al producătorului, se asigură că produsele aplicate sunt omologate, că au fost respectate dozele și timpii de pauză.”
Vânzătorii care expun produse cu pesticide în exces riscă să rămână fără marfă și să fie amendați cu sume între 500 și 2.000 de lei. Fermierii care au legume și fructe cu pesticide excesive în solarii și grădini pot primi amenzi de până la 7.000 de lei.
Vlad Gheorghe, președintele Organizației Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe, menționează: „Cantitățile administrate de pesticide pot să nu fie conforme cu dozele recomandate sau substanțele aplicate pot fi pentru alte culturi. Problema principală este lipsa de informare a producătorilor cu privire la utilizarea corectă a pesticidelor. Deși au bugete și personal acreditat, există deficiențe în aplicarea corectă a tratamentelor.”
Din cauza creșterii numărului de probe neconforme găsite anul trecut, inspectorii fitosanitari au intensificat controalele în piețe, magazine, depozite și la producători. Ultimul raport arată că cele mai frecvente depășiri ale limitei de pesticide au fost detectate în roșii, ceapă verde, spanac și căpșuni. În peste 60% din cazuri, fermierii nu au respectat instrucțiunile privind utilizarea substanțelor, iar restul au utilizat chimicale interzise în Uniunea Europeană.
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…