Consumul de legume bogate în nitraţi poate contribui la scăderea tensiunii arteriale. Cantităţi importante de nitraţi se găsesc în lăptuci, spanac, ridichi, sfeclă, praz sau pătrunjel, scrie passionsante.be.
O echipă de cercetători de la mai multe universităţi britanice a vrut să verifice dacă aceste alimente ar putea fi utile în tratarea hipertensiunii arteriale. Mai întâi au făcut experienţe pe şobolani (pentru a determina cele mai potrivite doze de nitraţi) şi apoi pe un grup de voluntari cu vârsta medie de 53 de ani şi suferind de hipertensiune. Participanţilor li s-a dat să bea fie 250 ml suc de sfeclă, fie 250 ml de apă. Le-a fost verificată evoluţia presiunii arteriale la intervale regulate timp de 24 de ore.
Rezultatele au arătat un efect benefic evident al sfeclei, dozele de nitraţi nefiind prea ridicate. S-au îmbunătăţit atât parametrii diastolici, cât şi cei sistolici datorită capacităţii nitraţilor de a favoriza dilatarea vaselor sanguine, contribuind astfel la scăderea presiunii arteriale. Sunt necesare studii pe grupuri mai mari de oameni şi pe durată mai lungă pentru a confirma aceste rezultate. Până atunci însă se recomandă consumul sporit de astfel de legume, în cadrul unui regim alimentar echilibrat, încheie passionsante.be.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…