Din cuprinsul articolului
În zilele caniculare, mulți oameni consumă mai multe fructe și legume. În multe cazuri, o astfel de decizie este corectă. Acest aliment are efect revigorant si ajuta organismul la temperaturi ridicate. Există însă legume care, dimpotrivă, cresc temperatura corpului.
Exemple de legume care nu trebuie consumate pe caniculă
Ca urmare a consumului de ceapă și usturoi, corpul se încălzește mai mult, temperatura corpului crește și atunci transpiri și mai mult. Organismul pierde apă, ceea ce crește riscul de deshidratare și o deteriorare bruscă a sănătății. De aceea este indicat să evitați consumul de ceapă și usturoi în zilele toride de vară.
Din același motiv, nu trebuie să adăugați multă sare în mâncare pe caniculă. Cantitățile excesive de condimente iute pot provoca, de asemenea, daune organismului, potrivit The Health Site.
Beneficiile cepei și usturoiului
Deși nu este bine să le consumi pe căldură, ceapa și usturoiul au o mulțime de proprietăți benefice. Ceapa contine o concentratie mare de vitamine si minerale, în special vitamina C, B, PP, fier, fluor, magneziu etc.
Ceapa este un „antibiotic” natural care întărește sănătatea umană în general și o susține în timpul răcelilor. Concentrația mare de nutrienți face din ceapă o legumă indispensabilă în condițiile deficienței de vitamine de iarnă-primăvară.
Proprietățile antibacteriene ale cepei se explică prin prezența fitoncidelor în ea, care poate fi o barieră în calea pătrunderii microbilor patogeni în organism. Una dintre rețetele obișnuite pentru combaterea bolilor virale este să inhalați mirosul de ceapă tocată de mai multe ori pe zi: în acest caz, uleiurile esențiale care neutralizează bacteriile intră în cavitatea nazală.
Legume interise pe caniculă
Ceapa stimulează digestia și are un efect benefic asupra metabolismului: îmbunătățește circulația sângelui și reduce nivelul de colesterol din sânge. De asemenea, crește pofta de mâncare și stimulează producția de suc gastric.
Atât ceapa, cât și usturoiul sunt pline de vitamine și minerale benefice.Printre proprietățile utile ale usturoiului, se pot remarca următoarele:
- Proprietățile antivirale ale usturoiului se explică prin prezența alicinei în compoziția sa, element care are efect bactericid. Acesta este motivul pentru care usturoiul este atât de eficient în tratamentul și prevenirea răcelilor și a bolilor infecțioase: alicina este de fapt un inamic natural al virușilor.
- Usturoiul ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge – alicina este, de asemenea, responsabilă pentru acest lucru. Dar există un „dar”: efectul alicinei este temporar, adică usturoiul ajută doar puțin și cu utilizare constantă. Scăderea nivelului de colesterol din sânge duce la un risc redus de ateroscleroză și la scăderea tensiunii arteriale.
- Usturoiul are si proprietati antibacteriene (fitoncide). Usturoiul previne raspandirea bacteriilor patogene in organism, astfel incat consumul lui reduce probabilitatea raspandirii stafilococilor, drojdiilor, agentilor patogeni de dizenterie etc.