Sari la conținut

Leguma regală care n-ar trebui să vă lipsească de la masă în luna iunie

La mesele din Franța, Olanda și Belgia, este servit cel mai adesea cu șuncă de Parma, sos bechamel sau sos de brânză. În partea de sud-est a Europei, sparanghelul, căci despre el este vorba, este considerat o legumă rafinată și cu adevărat regală. Românii nu sunt însă mari amatori.

Sparanghelul este o sursă de vitamine numeroase și de compuși minerali, având, în plus, avantajul că se pregătește ușor și are un gust original. Lunile mai și iunie reprezintă perioada sparanghelului, în care acesta este cu adevărat proaspăt și apetisant.

Cum se pregătește sparanghelul?

Din cauza cojii sale puţin lemnoase, sparanghelul alb trebuie curăţat cu cuţitul de legume. Vom decoji sparanghelul alb în straturi cât putem de subţiri, cu excepția capătului său superior. Sparanghelul verde nu are nevoie de curăţare. Tăiem doar solzii de pe tulpină și, dacă e cazul, tăiem şi terminaţiile lemnoase. De asemenea, trebuie remarcat faptul că sparanghelul se înmoaie de la capăt, astfel că avem nevoie de o oală înaltă pentru a-l fierbe în apă. Sparanghelul verde se fierbe pentru scurt timp, circa 2-3 minute. Cel alb trebuie fiert puțin mai mult, aproximativ 10-15 minute, până când se poate înţepa ușor cu furculița. Poate fi, de asemenea, prăjit în unt.

Cu se servește?

Sparanghelul se poate servi alături de o gamă largă de ingrediente – caşcaval (de capră, parmezan, Brie), șuncă de Parma, ouă, alte legume. Merită să-l încercăm în bucătărie, mai ales acum, pe parcursul acestei perioade. Să aveți spor!

SURSA: Campania 5 pentru sănătate, realizată cu sprijinul UE

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel