Sari la conținut

Leguma pe care ar trebui să o consumi zilnic. Conține un ingredient care opreşte formarea celulelor canceroase

cancer
sursa foto: Alfred Pasieka
celule canceroase

Roșiile sunt o sursă excelentă de licopen benefic pentru sănătate, au, de asemenea, un gust minunat și pot fi consumate într-o varietate de moduri. Cu toate acestea, există mult mai multe motive pentru a adăuga roșiile în dieta dumneavoastră, așa că vă explicăm ce puteți câștiga dacă mâncați această legumă în mod regulat.

De ce ar trebui să consumați roșii?

Roșiile sunt legume hipocalorice, consumul unei roșii medii furnizând aproximativ 25 de kilocalorii. De asemenea, au un indice glicemic scăzut (38 IG), ceea ce înseamnă că nivelul glucozei din sânge nu crește brusc după consumul lor. Acest lucru are un impact considerabil asupra sănătății noastre, deoarece o creștere bruscă a glicemiei este deosebit de periculoasă pentru persoanele care se luptă cu diabetul de tip 2 și cu rezistența la insulină.

Roșiile susțin sistemul circulator prin blocarea creșterii excesive a nivelului de trigliceride din sânge. Acidul conținut în roșii are proprietăți de a oxida acizii grași. Roșiile sunt o sursă excelentă de potasiu, din care necesarul zilnic este ridicat – aproximativ 5 grame. Potasiul este responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru echilibrul hidric și electrolitic al organismului.

Consumul de roșii are, de asemenea, un efect benefic asupra funcțiilor digestive datorită fibrelor pe care le conțin (aproximativ 1,5 grame într-o roșie). Această legumă gustoasă conține vitamina C, care întărește imunitatea împotriva diferitelor infecții.

Licopenul reduce riscul de cancer

Totuși, cel mai important ingredient din roșii este licopenul. Acesta este un compus chimic cu multe beneficii pentru sănătate. Cea mai mare concentrație a sa se găsește în aceste roșii.

Licopenul are efecte antiinflamatorii, antibacteriene și antifungice, dar una dintre cele mai importante proprietăți ale sale de stimulare a sănătății este că reduce cantitatea de radicali liberi dăunători din organism care contribuie la formarea multor tipuri de cancer.

Un studiu efectuat de cercetători în 2015 și 2017 a constatat că bărbații care au consumat în mod regulat cantități mari de licopen și-au redus riscul de a dezvolta cancer de prostată cu 14%. Licopenul poate preveni în mod semnificativ și cancerul pancreatic. Cercetătorii au arătat că persoanele care consumă în mod regulat licopen își reduc riscul de apariție a bolii cu până la 30%.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel