Leguma miraculoasă de toamnă cu proprietăți antitumorale. Face minuni în organism cu proprietățile sale miraculoase, indiferent de starea sa: proaspătă sau murată.
Varza, potrivit medicinei naturiste, este cel mai puternic antidot al celulelor maligne și consumată în toate colțurile lumii. Oferă numeroase beneficii pentru sănătate, este plină de vitamine, minerale și fitonutrienți care contribuie la menținerea stării de sănătate.
Datorită numărului redus de calorii, această legumă este recomandată celor care vor să slăbească. Are totodată efecte antiinflamatorii, oferă protectie tractului digestiv si sistemului cardiovascular.
Ne ajută să eliminăm toxinele din organism și tot cu ea scăpăm de toate reziduurile din organism. Totodată, fiind bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, are un efect benefic şi asupra frumuseţii!
Despre varza murată s-a scris mult datorită proprietăţilor sale antitumorale şi capacității extraordinare de a prevenţia această patologii. Varza murată formează o floră care nu îngăduie evoluţia tumorilor.
Pustnicii din vechime spălau bine varza, fără să o cureţe de frunzele din exterior şi o puneau în vase făcute din trunchi de copac, iar între rândurile de varză presărau sare grunjoasă. Acopereau apoi totul cu apă strânsă de la ploaie (care se spune că elimină orice formă de ascită), iar deasupra puneau câteva crengi de măr pădureţ sau de corn. Varza astfel murată era consumată de la sfârşitul toamnei până după Paşti. În caz de ulcer sau tumori digestive, se făcea un tratament cu varză murată goală, fără niciun fel de făinoase, timp de 30 de zile. Vindecarea era întotdeauna sigură, potrivit ziarullumina.ro.
De asemenea, zeama de varză murată este recomandată celor care ţin dietă pentru că stimulează arderea grasimilor şi normalizează apetitul.
Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de acidul lactic, care acţionează ca un conservant. În varza murată se găsesc aşa numitele „bacterii prietenoase”, care au rolul de a regla flora intestinală. Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei.
Bogată în vitamina C, varza mai conţine magneziu, calciu, potasiu având totodată efecte antioxidante, fiind recomandată în acelaşi timp ca remediu pentru întărirea imunităţii.
Pentru că este bogată în fibre alimentare, varza ajută la reglarea tranzitului intestinal. Varza mai are efecte benefice şi în cazul arsurilor, eczemelor, dar şi durerilor reumatice.
Varza poate fi consumată şi pentru detoxifierea ficatului, datorită sulforafanului, o substanţă ce stimulează puternic producerea unor enzime în organism.
Folosită sub formă de cataplasme, frunze de varză zdrobite refac zonele afectate de entorsă şi luxaţii.
Folosită în scop cosmetic, varza are un efect nutritiv şi de întinerire a tenului.
Varza poate totuşi provoca uşoare colici abdominale, balonări şi uneori diaree.
În acelaşi timp, persoanele hipertensive nu trebuie cu consume în exces zeamă de varza murată, deoarece conţinutul de sare creşte retenţia de apă şi deci tensiunea arterială.
Valorile nutritionale pentru 100 de grame de varză:
Calorii 25 kcal
Carbohidrati 5.8 g
Proteine 1.3 g
Fibre alimentare 2.50 mg
Folati 53 g
Niacina 0.234 mg
Acid pantotenic 0.212 mg
Piridoxina 0.124 mg
Riboflavina 0.040 mg
Tiamina 0.061 mg
Vitamina A 98 UI
Vitamina C 36.6 mg
Vitamina K 76 g
Sodiu 18 mg
Potasiu 170 mg
Calciu 40 mg
Fier 0.47 mg
Magneziu 12 mg
Mangan 0.160 mg
Fosfor 26 mg
Zinc 0.18 mg
Alfa-caroten 33 g
Beta-caroten 42 g
Luteina-zeaxantina 30 g
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…