Din cuprinsul articolului
Leguma MINUNE cu rol antianemic. „Poate fi consuma
tă crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet. Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!”, recomandă dr. Mihaela Bilic, medic specialist în nutriție.
Sfecla roșie, vedeta sezonului de toamnă!
Dr. Mihaela Bilic a vorbit despre leguma „minune” care are rol antianemic. Este vorba despre sfecla roșie. Nutriționistul o recomandată chiar și în cazul persoanelor cu diabet. De altfel, leguma este recomandată și celor care vor să scape de kilogramele în plus.
Sfecla roșie are doar 47cal/100g
„Sfecla, o legumă de sezon cu multe beneficii pentru sănătate. Sfecla roșie este ingredientul principal din faimosul borș rusesc și a devenit celebră în anii ‘50 pentru efectul detox și anticancer. Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, sfecla roșie are doar 47cal/100g și este prietena siluetei.
Indice glicemic scăzut
Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet. Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorția colesterolului din alimente. O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați”, a precizat dr. nutriționist Mihaela Bilic.â
Sfecla roșie, leguma „minune” cu rol antianemic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a precizat și care sunt beneficiile consumului de sfeclă roșie.
„O putem ridica la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli.
Sfecla este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. 120ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10mm Hg. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort”, explică Dr. Bilic.
Pigmenții îi conferă proprietăți antitumorale
- Antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit ca energizant în recuperarea după boli.
- Pigmenții din sfeclă rămân stabili în tractul digestiv, iar aciditatea și temperatura crescută de la gătit nu-i afectează. Sunt folosiți drept coloranți alimentari, cu ei putem colora murături, orez, ouă fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorată în roșu după ce am mâncat sfeclă.
- Poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet. Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!”, a mai precizat dr. nutriționist Mihaela Bilic.
Dr. Bilic spune că există și situații în care ar trebui să se evite consumul excesiv de sfeclă roșie. De exemplu, în cazul persoanelor care au predispoziție la calculi renali sau gută.