Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei asupra diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că adoptarea unei diete corecte duce la pierderea în greutate şi, în multe cazuri, la remisia acestei boli.
Diabetul de tip 2 înseamnă că pancreasul nu produce suficientă insulină sau organismul nu o poate absorbi. Acest hormon este responsabil pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Producția scăzută de insulină, compensată prin alimentaţie
Medicii spun că puteți compensa producția scăzută de insulină cu dietă, în special cu alimente care scad nivelul zahărului din sânge. Una dintre ele este această legumă ieftină și utilă.
Un studiu recent arată că uleiul de usturoi ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduce pierderea de proteine prin rinichi, o consecință comună a diabetului. Cel mai cuprinzător studiu al relației dintre consumul de usturoi și zahărul din sânge a fost publicat în revista Food & Nutrition Research.
Meta-analiza a inclus nouă studii care au implicat 768 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2. Aceștia au consumat zilnic de la 0,05 până la 1,5 g de alicină (un compus organic care se găsește în usturoi). Descoperirile arată că usturoiul joacă un rol pozitiv și durabil în scăderea nivelului de zahăr din sânge. Datorită consumului său, nivelurile acestui indicator scad cu până la 25%.
Beneficii medicale multiple
Proprietățile benefice ale usturoiului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Apărut în urmă cu peste 4.000 de ani în urmă în Iran și Pakistan, usturoiul este recomandat de majoritatea medicilor datorită calităţilor sale terapeutice incontestabile. În Europa medievală, preparatele cu usturoi erau unul dintre cele mai comune medicamente.
Substanțele active din usturoi dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri. În plus, reglează nivelul de glucoză din sânge și ajută organismul să proceseze mai bine colesterolul, scăzând nivelul colesterolului „rău” (LDL), dar şi tensiunea arterială în cazul hipertensivilor.
Principalul ingredient activ din usturoi este alicina, care îi conferă un miros deosebit. Este unul dintre primele antibiotice pe care omenirea a început să le folosească. S-a dovedit a fi eficient în uciderea bacteriilor gram-pozitive și gram-negative, stafilococi, ciuperci și paraziți. Alicina funcționează chiar și împotriva agenților patogeni multirezistenți.
Alimente recomandate persoanelor cu diabet
Produsele care ar trebui să fie prezente în meniul zilnic al persoanelor cu diabet sunt:
– citrice;
– fructe (avocado, cireșe, mere dulci și acrișoare);
– legume verzi (dovlecei, dovlecei, varză, castraveți, fasole verde, spanac etc.);
– usturoi;
– ierburi proaspete;
– nuci (caju, arahide, nuci, nuci braziliene, migdale, alune);
– condimente (scorțișoară, cuișoare, muștar, ghimbir, piper negru și roșu, turmeric, orice ierburi uscate);
– fructe de mare;
– pește slab;
– brânzeturi de soia;
– leguminoase (mazăre, năut, fasole neagră);
– cereale.