Din cuprinsul articolului
Un nivel ridicat al colesterolului nu se manifestă printr-un simptom anume, de aceea singura metodă prin care putem afla ce valoare a colesterolului avem este în urma analizelor medicale specifice.
Colesterolul este o substanță care ajută la buna funcționare a organismului, atunci când se încadrează în limite optime. HDL-colesterolul sau „colesterol bun” transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat, care îl metabolizează și îl înlătură din organism. Vasele de sânge sunt astfel protejate de eventualele depuneri de grăsime.
LDL-colesterolul sau „colesterol rău” este implicat în transportul colesterolului către țesuturi. Dacă este prezent în exces în organism, colesterolul se depune pe vasele de sânge și duce la formarea unor plăci de aterom, din cauza cărora arterele se îngustează și își pierd elasticitatea, circulația sângelui fiind îngreunată. În timp, acest proces duce la apariția unor boli cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.
Pentru păstrarea unui echilibru alimentar și pentru menținerea colesterolului sub control, este indicat să intercalăm mesele copioase și consumul de alimente de natură animală, cu mese bazate pe alimente ușoare, cum ar fi salatele.
De asemenea, medicii ne sfătuiesc să limităm consumul de grăsimi și băuturi răcoritoare dulci, să creștem consumul de fructe și legume proaspete și să consumăm alimente care conțin grăsimi bune, cum ar fi uleiurile vegetale și marine, nucile și semințele.
Potrivit nutriționistului Dr. May Simpkin, un aliment ieftin ajută la eliminarea colesterolului „rău” din organism în câteva săptămâni. „Alimentele necostisitoare care pot ajuta în acest caz sunt legumele, care sunt deosebit de eficiente în reducerea nivelului ridicat de lipide din sânge. Includerea lor regulată în dietă ajută la reducerea cantității de depozite de colesterol din organism”, subliniază expertul.
Vorbind despre cum se pot inversa daunele provocate vaselor de sânge de acumularea de colesterol, nutriționistul explică faptul că digestia leguminoaselor reduce absorbția lipidelor din intestine în sânge. De asemenea, favorizează creșterea bacteriilor intestinale benefice în colon.
„Fasolea are o capacitate extraordinară de a reduce nivelul de colesterol LDL din organism. Un studiu realizat de oamenii de știință canadieni a arătat că o porție zilnică de leguminoase consumată timp de șase săptămâni ar putea reduce nivelul colesterolului cu cinci procente. Conform acestui studiu, tot ce aveți nevoie este de 100 de grame de fasole sau leguminoase pe zi”, a mai spus medicul, potrivit actualno.com.
Colesterolul poate fi împărțit în două categorii, cel benefic și cel care dăunează sănătății inimii. Colesterolul HDL este colesterolul „bun”, responsabil pentru funcționarea normală a inimii. Acesta, în cantități reduse, poate fi la fel de periculos precum colesterolul LDL ridicat (colesterolul dăunător).
Analiza profilului lipidic trebuie făcută de medicul curant, care poate prescrie schimbarea stilului de viaţă şi de alimentaţie, dar şi urmarea unui tratament cu statine, dacă valorile se situează cu mult peste valoarea maximă admisă.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…