Din cuprinsul articolului
Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare (140/90 mmHg sau mai mare).
Pe lângă medicaţia precrisă de medic, este recomandată şi schimbarea stilului de viaţă, inclusiv o atenţie mai mare la tipurile de alimente consumate zilnic.
În context, nutriţioniştii atrag atenţia că există unele produse alimentare contribuie la apariţia hipertensiunii arteriale (HTA), în vreme ce altele pot fi benefice, ajutând la scăderea presiunii asupra arterelor şi vaselor de sânge.
De exemplu, roșiile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, precum licopen, vitamina C și vitamina E, iar consumul regulat poate fi benefic pentru reducerea hipertensiunii arteriale, arată un studiu publicat de Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.
Este vorba de un studiu care evaluează dacă consumul de roșii este asociat cu tensiunea arterială sistolică și diastolică și riscul de hipertensiune arterială. A fost realizat în cadrul studiului PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) care a implicat 7.056 de participanți (82,5% hipertensivi).
De asemenea, au fost cuprinși în program și 1.097 de participanți fără hipertensiune arterială, concluzia fiind că la aceștia consumul de roșii a scăzut riscul de a deveni hipertensivi.
Consumul de roșii a fost măsurat folosind un chestionar validat privind frecvența alimentelor și clasificat în patru grupe: cel mai scăzut (<44 g), intermediar (44–82 g), intermediar superior (82–110 g) și cel mai mare (>110 g).
„Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, cu prevalența în creștere anuală. Roșia este una dintre cele mai consumate, disponibile pe scară largă și cele mai accesibile legume din lume și este o componentă importantă a celor mai bune diete, cum ar fi dieta mediteraneană (MedDiet)”, susțin , autorii studiului citat de adevarul.ro.
Consumul de roșii, inclusiv produsele pe bază de roșii, este benefic în prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale. Consumul mai mare de roșii reduce riscul de hipertensiune arterială cu 36%, iar consumul moderat scade tensiunea arterială, în special în hipertensiunea arterială de gradul 1.
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu și vitamina K. Cu un conţinut de 95 % apă și 5 % carbohidrați și fibre, roșiile conțin în medie doar 18 calorii. Tomatele oferă rapid senzația de sațietate şi ajută la scăderea în greutate.
Printre beneficiile consumului de roșii se numără și îmbunătățirea aspectului tenului. Roșiile sunt bogate în licopen care ajută la prevenirea arsurilor solare. Totodată, roșiile sunt bogate în potasiu, un micronutrient esențial pentru buna circulație a sângelui, dar și vitamina K.
„Roșiile și produsele pe bază de roșii sunt componente importante și pot juca un rol favorabil în prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale, reducând în principal DBP la participanții cu TA crescută și TAS și DBP la participanții cu hipertensiune arterială de gradul 1.
Consumul zilnic > 110 g/zi (aproximativ echivalent cu o roșie de dimensiuni mari) este, de asemenea, asociat cu o reducere cu 36% a riscului de hipertensiune arterială”, au mai explicat specialiştii.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…