Din cuprinsul articolului
Varza kale este un aliment nutritiv bogat in antioxidanti, vitamina C, vitamina K si beta-caroten. De asemenea, conține nutrienți care pot sprijini sănătatea ochilor, gestionarea greutății, sănătatea inimii și multe altele.
Încărcată cu micronutrienți importanți și antioxidanți, varza kale este una dintre cele mai hrănitoare verdeațuri cu frunze disponibile.
De fapt, varza kale contine o varietate de compusi benefici, dintre care unii au proprietati medicinale puternice.
În plus, este versatilă și se mândrește cu o aromă de nucă, pământoasă, care funcționează bine într-o gamă largă de rețete.
Iată 6 beneficii pentru sănătate ale kalei care sunt susținute de știință.
Kale este o legumă populară și un membru al familiei de varză.
Este o legumă cruciferă și este strâns legată de varză, broccoli, conopidă, verdeață și varză de Bruxelles.
Există multe tipuri diferite de kale. Frunzele pot fi verzi sau violet și au o formă netedă sau ondulată.
Cel mai obișnuit tip de kale se numește kale creț sau kale scoțiană, care are frunze verzi și crețe, cu o tulpină tare și fibroasă.
O singură ceașcă de 21 de grame (g) de kale crudă conține:
Ca și alte legume cu frunze verzi, kale este foarte bogată în antioxidanți.
Acestea includ beta-caroten și vitamina C, precum și diverse flavonoide și polifenoli.
Antioxidanții sunt substanțe care ajută la contracararea daunelor oxidative prin neutralizarea radicalilor liberi din organism.
Se crede că daunele oxidative se numără printre principalii factori de îmbătrânire și multe afecțiuni cronice, inclusiv cancerul.
Dar multe substanțe care se întâmplă să fie antioxidanți au și alte funcții importante.
Aceasta include flavonoidele quercetină și kaempferol, care se găsesc în cantități relativ mari în kale.
Interesant, studiile pe eprubetă și pe animale sugerează că acești compuși pot ajuta la ameliorarea inflamației, susțin sănătatea inimii, încetinesc creșterea celulelor canceroase și pot proteja împotriva bolilor cronice.
Vitamina C este un antioxidant important, solubil în apă, care îndeplinește multe funcții vitale în celulele corpului.
De exemplu, este necesar pentru sinteza colagenului, cea mai abundentă proteină structurală din organism.
Varza kale este mai bogata in vitamina C decat majoritatea celorlalte verdeturi, continand de aproximativ trei ori mai mult decat spanacul.
Acest lucru face ca varza kale să fie un adaos excelent pentru o dietă sănătoasă și completă, alături de alte fructe și legume bogate în vitamina C.
Colesterolul are multe funcții importante în organism.
De exemplu, este folosit pentru a produce acizi biliari, care sunt substanțe care ajută organismul să digere grăsimile.
Ficatul transformă colesterolul în acizi biliari, care sunt apoi eliberați în sistemul digestiv ori de câte ori mâncați o masă bogată în grăsimi.
Când toată grăsimea a fost absorbită și acizii biliari și-au îndeplinit scopul, ei sunt reabsorbiți în fluxul sanguin și utilizați din nou.
Anumite substanțe din kale pot lega acizii biliari în sistemul digestiv și împiedică reabsorbția acestora. Acest lucru reduce cantitatea totală de colesterol din organism.
Vitamina K este un nutrient important.
Este absolut esențial pentru coagularea sângelui și face acest lucru „activând” anumite proteine și oferindu-le capacitatea de a lega calciul
Cunoscutul medicament anticoagulant Warfarina funcționează de fapt prin blocarea funcției acestei vitamine.
Kale este o sursă excelentă de vitamina K, cu o singură ceașcă crudă care conține aproape 70% din cantitatea zilnică recomandată.
Forma vitaminei K din kale este K1, care este diferită de vitamina K2. Vitamina K2 se găsește în alimentele fermentate din soia și în anumite produse de origine animală și poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a osteoporozei.
Cancerul este o afecțiune caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor.
Kale este de fapt încărcat cu compuși despre care se crede că au efecte protectoare împotriva cancerului.
Unul dintre acestea este sulforafanul, o substanță despre care s-a demonstrat că ajută la blocarea formării cancerului la nivel molecular
De asemenea, conține un indol-3-carbinol, o altă substanță despre care se crede că ajută la prevenirea cancerului .
Studiile au arătat că legumele crucifere (inclusiv varza kale) pot reduce semnificativ riscul apariției mai multor cancere, deși dovezile la oameni sunt mixte.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…