Sari la conținut

Leguma ieftină de toamnă indicată persoanelor cu diabet. Topeşte rapid zahărul din sânge

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

O legumă de toamnă ieftină și adesea trecută cu vederea este indicată în dieta persoanelor cu diabet zaharat, având un efect hipoglicemiant dovedit ştiinţific.  

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, iar organismul nu poate folosi eficient insulina pe care o produce.

Potrivit medicului rus Dmitri Bystrov, gulia este o legumă hipocalorică ce abundă în vitamine, acizi organici, minerale si aminoacizi esentiali. În plus, conține substanțe prebiotice care ajută la menținerea unei microflore sănătoase a tractului gastrointestinal.

Aliment cu un indice glicemic scăzut

Numită în alte țări ca „nap german”, gulia face parte din aceeași familie ca și varza, broccoli, conopida, varza kale, varza de Bruxelles. Fiind un aliment cu un indice glicemic scăzut, consumul regulat de gulie poate contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

În plus, gulia conține o polizaharidă naturală care reduce nivelul zahărului din sânge, îmbunătățește metabolismul lipidelor, reducând astfel riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Gustul dulce al plantei este asociat cu fructoza, care însă nu declanșează eliberarea de insulină. În cadrul unui studiu, extractul de gulie a reușit să scadă glicemia cu până la 64% în doar 7 zile de tratament.

Gulia este o sursă excelentă de Vitamina C, Vitaminele A, E, B, K; de minerale precum fosforul, fierul, zincul, potasiul, magneziul, calciul și cuprul; de acid folic, luteină, dar și fibre dietetice. Gulia conține apă în proporție de peste 90%. Glucozinolatul determină aroma caracteristică și gustul, cunoscut ca având activitate anticarcinogenică.

Inulina reglează nivelul zahărului din sânge

De asemenea, gulia este plină de vitamina C, oferind 140% din valoarea zilnică recomandată, la o cană. În plus, conţine pectină, care ajută la restabilirea unui echilibru bacterian sănătos.

Acest lucru crește rezistența tractului gastrointestinal la viruși și bacterii patogene. Ajută la eliminarea toxinelor, substanțelor cancerigene, metalelor grele etc. De asemenea, ajută la absorbția calciului și magneziului.

Reduce riscul de boli de inimă

O altă substanţă din compoziţia guliei – inulina – neutralizează actiunea substantelor toxice şi normalizează metabolismul. Totodată, reglează nivelul zahărului din sânge, reduce cantitatea de colesterol „rău” și promovează sinteza glicogenului. Acest polimer de fructoză previne formarea cheagurilor de sânge și îmbunătățește activitatea sistemului cardiovascular.

Gulia conține compuși vegetali numiți glucozinolați și izotiocianați, care se găsesc în principal în legumele crucifere. Aportul ridicat de glucozinolat este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă datorită capacității acestui compus de a lărgi vasele de sânge și de a reduce inflamația. Mai mult, izotiocianații au proprietăți antioxidante care pot preveni acumularea plăcii în artere.

Un studiu pe termen lung care a inclus 1.226 de femei cu vârsta de 70 de ani și peste a constatat că consumul unei diete bogate în legume crucifere a fost asociat cu un risc cu 13% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă pentru fiecare creștere cu 10 grame a aportului de fibre pe zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel